Gjenopptar arbeidet med NorthConnect – Ap sier kabelen må bli avvist

Illustrasjon: NorthConnect
NTB
Publisert 7. februar 2023

NTB-Snorre Schjønberg og Rikke Lillelien

Regjeringen gjenopptar konsesjonsbehandlingen av strømkabelen NorthConnect til Storbritannia. Men Ap på Stortinget sier kabelen ikke kommer til å bli noe av.

Behandlingen av kabelen ble satt på vent i 2021, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sa da prosjektet skulle gravlegges. Nå gjenopptar regjeringen imidlertid selve behandlingen av konsesjonssøknaden.

– Denne søknaden har ikke sjans til å overleve. Vi fikk stoppet den i Stortinget. Nå har vi høstet erfaringer. Det vil ikke være aktuelt å gi konsesjon til en ny utenlandskabel, punktum, sier Stein Erik Lauvås i Aps energifraksjon på Stortinget til NTB.

Senterpartiet har vært tydelig på at de ikke ønsker kabelen, og Arbeiderpartiets energiutvalg sa mandag at det ikke er ønskelig med nye utenlandskabler med det første. Det ønsker heller ikke SV.

– Vi tar det for gitt at regjeringen avslår søknaden. Noe annet ville vært svært oppsiktsvekkende i dagens situasjon med skyhøye strømpriser, sier SVs energipolitiker Lars Haltbrekken.

– Bedre grunnlag

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tror heller ikke det vil bli gitt konsesjon til kabelen.

– Jeg tror de fleste er enige med oss i dag om at det siste vi trenger, er en ny kraftkabel direkte fra fastlandet i Norge direkte til utlandet. De partiene som ivret for å privatisere muligheten til å drifte mellomlandsforbindelser for et tiår siden, har stilnet hen, sier Hessen Følsvik til NTB.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at saken gjenopptas fordi det nå er et bedre grunnlag for å behandle søknaden.

– Alle konsesjonssøknader som ligger i departementet, skal selvfølgelig behandles på en ordentlig måte. Det går vi i gang med nå, sier Aasland.

Venstre ønsker kabelen

Venstres Ola Elvestuen sier at kabelen bør bygges. Han viser til at det er mange nye vindkraftprosjekter på gang i Skottland. Dermed kan kabelen bidra til lavere priser og bedre forsyningssikkerhet i Norge, sier han.

– Det kunne vært bra med ny konsesjonsbehandling hvis det ikke bare er et spill for galleriet fra regjeringens side for å si nei. Venstre mener fortsatt NorthConnect bør bygges, sier Elvestuen.

NorthConnects styreleder Tore Olaf Rimmereid sier til Teknisk Ukeblad at han har notert seg at saken skal opp til ny behandling, men vil ikke si om han har håp om å få ja.

– Jeg har ikke noen kommentar til det. Vi ser at behandlingen er gjenopptatt og at vi skal komme med innspill som er relevant for behandlingen. Den vil vi selvfølgelig gjøre, sier Rimmereid.

Ønsker rask avgjørelse

Strømkabelen har vært omstridt lenge, og Olje- og energidepartementet ønsker en rask avgjørelse. Departementet har bedt NorthConnect om å få eventuelle nye opplysninger som kan være relevante for behandling av saken innen 24. februar.

– Arbeiderpartiet sørget i 2018 for at søknaden om utbygging av NorthConnect ble midlertidig lagt i skuffen, blant annet fordi vi ville vite mer om effektene på det norske kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet. Bakgrunnen for at vi gjenopptar behandlingen, er at vi nå har bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere virkningen på kraftsystemet av økt utvekslingskapasitet, sier Aasland.

Siste fra forsiden

+

Nå eier Japex hele butikken

+

Johan Sverdrup fase 3 har passert DG1

+

Noble Invincible plugger åtte brønner på Hod A

+

Utsetter produksjonsstart til 2025

+

Wellesley fant mer olje og gass i Troll/Fram-området

Arbeider fikk beina i klem på boredekk – hendelsen granskes

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger