Publisert 4. februar 2000

Rundt jul har det vært helt andre ting enn nisser og engler som har satt preg på fjorden utenfor Stord. Der har nemlig dekket og skroget på Gjøa-plattformen blitt koblet sammen.

DøGNKONTINUERLIG DRIFT: Arbeiderne har stått
på døgnet rundt for å få Gjøa-dekket på
understellet. (Foto: TOMMY SOLSTAD / STATOIL)

Dekket ble fraktet ut på en lekter til stedet hvor understellet hadde blitt senket til 35 meters dybde. Da stakk de øverste fem meterne av skroget opp av vannet, og lekteren ble plassert mellom søylene på skroget.

25 millimeter
Understellet ble senket ved at ballasttankene ble fylt med vann. Når dekket var posisjonert over understellet ble ballasttankene tømt, og skroget steg opp av havet. På skroget var det festet fire styrepinner som skulle treffe hull på skroget med bare 25 millimeters margin i hver retning. Dette gjorde at det var strenge krav til både værforhold og presisjon under operasjonen, skriver Statoil i en pressemelding.

– Jeg er imponert over måten denne operasjonen ble gjennomført på. Godt planlagt, sikkert og effektivt gjennomført med en ekstrem nøyaktighet, sier Kjetel Rokseth Digre, prosjektdirektør for Gjøa.

Når operasjonen var fullført, stakk skroget 13 meter ned i sjøen. Plattformen ble slept til kai, og nå vil dekk og skrog sveises sammen.

On stream i oktober
Plattformen skal slepes ut på Gjøa-feltet vest for Sogn og Fjordane i april, og feltet skal begynne produksjon i oktober.

– Det var veldig viktig oss å få gjort dette nå. Nå har vi en komplett plattformstruktur å jobbe på, og setter alle krefter inn på å få Gjøa ferdig i avtalt tid, sier Digre i en pressemelding.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger