Publisert 4. februar 2000

Klokken 15.24 søndag 7. november startet Statoil produksjonen på Gjøa-feltet vest av Sognekysten. Produksjonsstart på Vega er like rundt hjørnet.

Fra utseilingen. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Produksjonsstarten markerer avrundingen av et omfattende prosjekt for Statoil. Ifølge prosjektdirektør Kjetel Digre har det gått med nærmere 20 millioner arbeidstimer.

– Vi har tatt godt vare på de historiske erfaringene som tidligere utbygginger har gitt oss, samtidig som kreativitet og framsynthet har vært viktig i mange kompliserte beslutninger vi måtte ta underveis. Dette har gitt oss ny lærdom, sier Digre i en pressemelding.

Arbeidet med å bygge plattformen og tilhørende infrastruktur startet da utbyggingsplanene ble godkjent av myndighetene sommeren 2007. Totalt kommer utbyggingen av Gjøa og Vega-feltene på rundt 40 milliarder kroner, og prosjektene er i mål som planlagt.

70 prosent av arbeidet på Gjøa er utført i regi av norske bedrifter. Statoil er operatør for utbyggingen av olje- og gassfeltet, men GDF Suez overtar operatørrollen i driftsfasen.

Konserndirektør for undersøkelse og produksjon Norge i Statoil, øystein Michelsen, understreker i pressemeldingen at investeringene er lønnsomme, både for eierne og for Norge. Om kort tid settes også det tilhørende gassfeltet Vega i produksjon. Vega-feltet opereres av Statoil, og er bygget ut med undervannsløsninger. Gassen herfra blir fraktet til Gjøa.

– Vi ser for oss at Gjøa-plattformen med tilhørende infrastruktur kan bli et knutepunkt for flere utbygginger i dette området, sier Michelsen.

– Feltene vil produsere olje og gass i minst 15 år framover. Vi har imidlertid sett at teknologi utvikler seg og at utvinningsgraden stadig øker. Det er også åpning for videreutvikling av området. Derfor er plattform og infrastruktur designet for å ha en levetid på minst 30 år, fortsetter han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger