Publisert 4. februar 2000

Danmark og Færøyene lagt fram formelt krav om store havområder sør for Færøyene for FNs Kommisjon for kontinentalsokkelens yttergrenser (CLCS).

De to krever eneretten til å bore etter olje og gass i området, melder NTB. Danmark har lagt fram en rekke geologiske beviser for at havbunnen sør for Færøyene tilhører Danmark og Færøyene. For øvrig sier reglene at en stat har etter folkeretten uten videre krav på områder innenfor 200 sjømil fra kysten. Krav utenfor dette må derimot underbygges av særlig dokumentasjon som må legges fram for CLCS.

– Det er et svært viktig arbeid som trekker spor mange år fram i tid og som kan få stor betydning for hele kongeriket, sier Danmarks utenriksminister Lene Espersen, skriver NTB.

Det aktuelle området sør for Færøyene kan skjule verdifulle ressurser som olje og gass.

– Området kan potensielt få stor økonomisk betydning, sier sjefkonsulent Jacob Skude Rasmussen i folkerettsavdelingen i dansk UD.

– Det er også viktig i forhold til det internasjonale samarbeidet å få klarlagt hvor statens yttergrense går, slik at man kan sikre rettssikkerheten, sier han.

I samarbeid med Grønland og Færøyene kommer Danmark innen 2014 også til å gjøre krav på i alt fem havområder på til sammen 1 million kvadratkilometer utenfor Grønland og Færøyene.

Russland og Canada har også meldt seg på i kampen om disse områdene.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger