Publisert 4. februar 2000

Første automatiske pit cleaner-system operativt offshore.

Det er Sola-bedriften Fluid Control som har utviklet systemet som nå er tatt i bruk offshore.

– Der man vanligvis må sende folk med høytrykksspylere ned i tankene for å gjøre spylingen manuelt, kan man nå bruke vårt PCS (Pit Cleaning Solution), sier Robert Qvist, salgssjef i Fluid Control og en av oppfinnerne av systemet.

– Kort fortalt har vi laget et lettvekts-, modulbasert system, hvor en robotarm-modul (manipulator assembly) med to kameraer monteres på mannhullet og står for selve spylingen. Denne styres på ROV-vis fra en ekstern modul, og med programvare som «husker» bevegelsene. Neste gang piten skal spyles ned, trenger man bare montere på det 98 kilo tunge manipulator assembly-et, taste inn hvilken pit man er i, og jobben gjøres automastisk. Målinger viser at den gjør det på omtrent en tidel av tiden en slik jobb vanligvis tar, sier Qvist.


Sparer tid og personell

Han kan videre fortelle at man ikke bare sparer tid, men halverer antall operatører på jobben, da man bare trenger to mann til monteringen/spylingen. Videre kan systemet, som kan spyle med trykk mellom 300 og 480 bar, tilknyttes bedriftens waste management system, som filtrerer og «gjenbruker» væsker, og dermed reduserer utslippene fra pit cleaningen med 95-97 prosent.

– Og siden ingen skal ned i tankene, slipper du å vente på H2S-målinger og tillatelser, så ingen dødtid der heller, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger