Publisert 4. februar 2000

Utbyggingen av åsgard havbunns gasskompresjon ble i dag godkjent av Stortinget.

Dermed er klarsignalet gitt for gjennomføring av et av de mest krevende teknologiprosjektene Statoil jobber med for å øke utvinningen.

åsgard havbunnsgasskompresjon vil øke utvinningen fra feltene Mikkel og Midgard med omkring 280 millioner fat oljeekvivalenter, like mye som Snorre-feltet alene.

Teknologien representerer et kvantesprang som kan bidra til at utvinningsgrad og levetid for flere gassfelt kan økes i betydelig grad.

– åsgard havbunns gasskompresjon er et lønnsomt og robust prosjekt. Utbyggingen av verdens første kompresjonsanlegg for gass under vann er et utfordrende arbeid, sier Astrid Jørgenvåg, produksjonsdirektør for åsgard-området.

Over tid blir trykket fra Midgard og Mikkel for lavt til å kunne opprettholde stabil strømning og høy produksjon fram til åsgard B-plattformen. For å kompensere for dette vil selskapet installere kompressorer på havbunnen nær brønnhodene for å øke trykket i produksjonsrørene.

Krevende prosjekt
I forkant av godkjennelsen av plan for utbygging og drift (PUD) varslet Statoil myndighetene om en kostnadsøkning i prosjektet. Foreløpige vurderinger viser at veksten ligger innenfor usikkerhetsspennet på om lag 20 prosent av investeringssummen som ble etablert i fjor sommer.

Det er i hovedsak to forhold som har påvirket kostnadsbildet. Det ene er et strammere leverandørmarked innen marine operasjoner. Ratene har gått opp, spesielt innen installasjonssegmentet i perioden etter at selskapet leverte PUD i fjor.

Det andre er endringer som er gjort i design underveis for å sikre høy regularitet, maksimal utvinning og en enda mer robust produksjon. Disse endringene har ført til enkelte designendringer og vektøkning på moduler.

– De økte kostnader som vi nå ser komme er beklagelige. De viser kompleksiteten i slike nybrottsprosjekt som åsgard havbunns gasskompresjon er. Vi jobber nå for å redusere kostnadene samtidig som vi ivaretar kvaliteten, sier, sier Anders Opedal som er leder av prosjekter i Teknologi, prosjekter og boring (TPB).

Oppstart i 2015
Alle de store kontraktene i åsgard havbunns gasskompresjons-prosjektet er allerede tildelt og det meste av detaljprosjekteringen er fullført. Denne våren begynner også sammenstilling av moduler ved Aker Solutions verft i Egersund.

åsgard havbunns gasskompresjon vil etter planen være klart for oppstart i første halvdel av 2015. Prosjektet vil i stor grad være første-bruker av teknologi som tidligere ikke er brukt under tilsvarende forhold.

Det er derfor gjennomført svært omfattende og grundig kvalifiseringsprogram for den nye teknologien som tas i bruk, et program for videreføring med realistiske sjø-tester på våre testfasiliteter på Kårstø, K-lab, i løpet av året. Testene har så langt vist gode resultater.

Undervannsfabrikk i 2020
– Havbunns gasskompresjon er et viktig skritt på veien mot vår ambisjon om å kunne ha elementene til en undervannsfabrikk på plass innen 2020. Prosessering på havbunnen vil kunne åpne opp områder som i dag ikke er tilgjengelig med tradisjonell teknologi, sier Opedal

Partnere på åsgard-feltet er operatør Statoil (34,57 prosent), Petoro AS (35,69 prosent), Eni Norge AS (14,82 prosent), Total E&P Norge AS (7,68 prosent) og ExxonMobil Development Norway (7,24 prosent).

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger