Godkjenner videreføring av høy gassproduksjon på Troll, Heidrun og Oseberg

Foto: Øyvind Hagen, Equinor
NTB
Publisert 16. mars 2022

Tre gassfelt har fått justert produksjonstillatelsene sine og vil dermed få opprettholde den høye produksjonen sin framover.

– Disse vedtakene vil ikke øke den samlede daglige eksporten av gass fra norsk sokkel vesentlig, men legger til rette for at dagens høye leveransenivå kan videreføres fremover. Nærmere spørsmål om hva dette vil bety for produksjonsvolum fra de ulike feltene må rettes til operatøren for de ulike feltene, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Det dreier seg om feltene Oseberg, Troll og Heidrun.

I en pressemelding skriver Equinor at økningen i tillatelsene gjør det mulig å opprettholde produksjonen på samme nivå gjennom sommermånedene og fram til 30. september. Oseberg kan eksportere rundt en milliard kubikkmeter ekstra gass, mens Heidrun har mulighet for 0,4 kubikkmeter mer.

– For oss er det viktig å legge best mulig til rette for at selskapene kan opprettholde dagens høye produksjon også fremover. Gjennom vedtakene for Oseberg-, Troll- og Heidrun-feltene gjør vi dette, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Dette er tiltakene, ifølge en melding fra Equinor.

  • Planlagte revisjonsstanser på fire plattformer på Oseberg-feltet utsettes fra mai til september 2022. Dette vil gi fremskyndet produksjon fra september til mai på i underkant av 500 millioner kubikkmeter gass.
  • Olje- og energidepartementet har godkjent søknad fra Equinor om en mer fleksibel produksjonstillatelse for Oseberg-feltet for inneværende gassår. Slik kan feltet opprettholde maksimal produksjon. Dermed kan Oseberg øke gasseksporten frem til 30. september 2022 med ca 1 milliarder kubikkmeter. Det innebærer en økning på ca 15–20 prosent for inneværende gassår, og at årets produksjon kan bli på ca 7 milliarder kubikkmeter.
  • Olje- og energidepartementet har godkjent søknad fra Equinor om utvidet produksjonstillatelse til 38 milliarder kubikkmeter gass for Troll-feltet for inneværende gassår. Dette en økning på 1 milliard kubikkmeter, tilsvarende en økning på i underkant av 3 prosent for Troll-feltet i dette gassåret, dersom det blir produksjonsbortfall fra andre felt.
  • Olje- og energidepartementet har godkjent søknad fra Equinor om å øke gassproduksjonen på Heidrun-feltet med 0,4 milliarder kubikkmeter i inneværende kalenderår. Dette innebærer en økning på inntil ca 30 prosent.

Etter planen vil også Hammerfest LNG starte opp produksjonen fra midten av mai og bidra med over 6 milliarder kubikkmeter gass på årsbasis fra Barentshavet.

Siste fra forsiden

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Odfjell Technology vinner stor COSL-kontrakt

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger