Publisert 4. februar 2000

Goliat blir delvis elektrifisert fra oppstart, og ledningsnettet i Finnmark skal rustes opp mot videre elektrifisering i 2017.

– Goliat er det første oljefeltet i Barentshavet som skal bygges ut. Goliat vil være et av de største industriprosjektene som noen gang er gjennomført i Nord-Norge. Utbyggingen av Goliat vil gi inntekter til det norske samfunnet, føre til lokale ringvirkninger og vil direkte og indirekte gi om lag 500 arbeidsplasser i Finnmark i en periode på over femten år, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Hjerte i Hammerfest
Regionkontor med driftsfunksjoner vil bli lagt til Hammerfest, i tillegg til at det vil anlegges en helikopterterminal og forsyningsbase nær Hammerfest. I tillegg melder departementet at Eni skal tilpasse sin kontraktstrategi i driftsfasen slik at lokale leverandører blir mer konkurransedyktige, og en regner med at Goliat vil bidra med 500 arbeidsplasser til regionen mens feltet er i drift.

Det er også blitt klart at det ikke blir elektrifisering fra dag 1 på feltet, men Olje- og energiministeren håper at det skal være mulig å få til elektrifisering etter hvert.

Elektrisk
– Elektrifisering er viktig for å få ned utslippene på norsk sokkel. Vi har to ulike hensyn når det gjelder Goliat: behovet for å ha så høy elektrifiseringsgrad som mulig for å senke utslippene, samtidig har vi spørsmålet med tilgang på strøm. Det som er min vurdering i forhold til Goliat er at vi nå kan klare å elektrifisere halvparten av energiforbruket på plattformen. Mer enn det er ikke mulig ute å sette strømforsyningen i Finnmark i fare, sier ministeren på en pressekonferanse i dag.

Det blir en delt løsning i første fase der en gassturbin tar seg av restproduksjonen av energi på FPSO-en. For å unngå at en havner i samme situasjon som i Midt-Norge med Ormen Lange, legger departementet opp til en prosess hvor lisenspartnerne skal melde inn sine behov for økt strømforbruk på plattformen.

– Det skal så settes i gang en myndighetsprosess i forhold til å sørge for at tilgangen til strøm i 2017 er bedre enn i dag. Statnett vil være en sentral aktør i så måte, fordi linjenettet i området er for dårlig, sier Terje Riis-Johansen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger