Publisert 4. februar 2000

Eni Norge og partnerne i Goliat-lisensen i Barentshavet har blitt enige om valg av utbyggingsformat. Det blir ikke ilandføring, men operasjonsbasen blir lagt til Hammerfest.,

GOLIAT: Mange har ventet på dette.
Noen gleder seg. Andre er skuffet (ILL: NPD)

Enis kommende utbygging på lisens PL229/229B har vært mye omdiskutert og omtalt, ikke bare fordi funnet til tross for sin beskjedne målestokk i den store sammenhengen er relativt stort, men også på grunn av de miljømessige konsekvensene av en utbygging.

økonomisk
Nå har partnergruppen valgt en løsning som er økonomisk gunstig, men, i følge undersøkelser, den minst miljøvennlige: En flytende løsning med tilknyttede havbunnsrammer og omlasting av oljen offshore.
– Det er ikke bestemt om det kommer til å bli en FPSO eller ikke. Vi står igjen med to-tre alternativer. Det vi vet, er at prislappen ved en slik løsning blir ti milliarder kroner billigere enn ved et prosessanlegg på land, og de totale investeringene kommer til å bli på rundt 25 milliarder kroner, sier Enis informasjonssjef Jone Stangeland til Oilinfo.

– Det valgte konseptet er vurdert til å være den beste tekniske og økonomiske løsningen av de studerte alternativene. En flytende produksjons- og lagringsenhet til havs vil også være den løsningen som gir størst fleksibilitet med hensyn på en fremtidig innfasing av potensielle funn i området, sier Stangeland i en kommentar.

Miljøvennlig
– Vi kommer til å gå for velprøvde og sikre løsninger. Miljømessig er den bra, ikke bare fordi den er mindre energiintensiv å drifte, men også fordi man unngår skytteltransport til land, via skip eller rør, og holder alle mulige oljesøl langt til havs. Slik minsker man faren for at eventuelle oljesøl når land betraktelig; oljen kan samles opp til havs, og den fordamper lettere, sier Stangeland til Oilinfo.

En rørledning til Hammerfest hadde blitt rundt 70 kilometer lang, hadde naturlig nok krevd større energimengder for drift.

Lokale krefter
Eni har også valgt Hammerfest som operasjonsbase for feltet, inkludert helikopterbase, forsyningshub og all annen servicevirksomhet. Der havner også driftsorganisasjonen, som vil inkludere administrative, økonomiske og tekniske funksjoner. Antall ansatte ved disse avdelingene er ikke fastslått. Lokaliseringen er selvsagt gledelig for byen, men gleden går hånd i hånd med skuffelsen over at det, på grunn av utbyggingsløsningen, ikke blir noe næringsgenererende landanlegg.

Forsvinner nå Hammerfests håp om å bli et nytt «Stavanger i nord»?
– Det går ingen rørledning til Stavanger, heller. Vi vil derimot legge godt tilrette for offshorekvalifisering i regionen; vi ønsker i størst mulig grad å benytte lokal kompetanse. Erfaringer fra lignende prosjekter, eksempelvis BPs Skarv, kan vise til stor pågang fra lokale krefter for å bli med, sier Jone Stangeland til Oilinfo.

Goliats beregnede reserver er på 40 millioner sm3 boe, hvor 80% er olje, resten gass og kondensat. Det tilsvarer rundt 250 millioner fat oljeekvivalenter.

Rettighetshaverne i lisensen er operatør Eni (65%), StatoilHydro (20%) og Det Norske Oljeselskap (15%).

Les mer om Goliat her

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger