Publisert 4. februar 2000

Da sørkoreanerne vant kontrakten om FPSO-en på Goliat, etterspurte flere proteksjonisme. Ifølge Eni går over 18 Goliat-milliarder til norske leverandører, nesten like mye som Statoils Gudrun.

Sevan Marine har designet FPSO-en på Goliat.
(Illustrasjon: PROCONTRA)

11. november i fjor advarte nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) mot at norske feltutbyggingsprosjekt endte opp hos kunstig billige, utenlandske leverandører.

Giske truet med å innføre proteksjonisme, som for eksempel å lovfeste krav til lokalt innhold. Enis nye felt i Barentshavet, Goliat, ble brukt som eksempel.

– Jeg er bekymret hvis Goliat blir et mønster, og jeg er bekymret hvis konkurransevilkårene ikke er like. Hvis unntaket heller enn regelen er at oljeselskapene velger norske leverandører, slår det bein under det som har vært styrken for den norske klyngen, uttalte Giske til et lydhørt publikum under LOs årlige olje- og gasskonferanse i Sola kommune.

Statsråden advarte mot oljeselskapenes ensidige fokus på pris.

– Hvis oljeselskapene har fingerspizgefühl, så burde de støtte opp om, og ikke straffe, de landene som har den linjen de ønsker, argumenterte Giske.

Les også: Giske advarer mot flere Goliat-er

Tar til motmæle
Nå får nærings- og handelsministeren svar på tiltale fra kommunikasjonssjef i Eni Norge, Andreas Wulff. Selskapet er operatør på Goliat.

– Vi nærmer oss nå et innhold på Goliat hvor 65 prosent av kontraktene går til norske leverandører, ut fra en total investering på 28,5 milliarder kroner. Med det kan vi konkludere at ting har gått adskillig bedre enn det enkelte har framholdt, sier Wulff til Oilinfo.no.

Han mener en andel på 65 prosent er en god gevinst for norsk leverandørindustri. I kroner utgjør andelen 18,5 milliarder, noe som er like i underkant av det Statoil skal investere i det nye Gudrun-feltet.

Her skal Statoil bruke 21 milliarder kroner, men operatøren håper at feltet blir ti prosent billigere, noe som tilsier 19 milliarder kroner. Goliat kan dermed bli en Gudrun for norske leverandører.

– Dette viser at Goliat gir betydelige ringvirkninger for norsk leverandørindustri. Andelen tilsier også at Goliat ligger i det øvre sjiktet av hva som normalt går til norske leverandører i feltutbyggingsprosjekt på norsk sokkel, mener Wulff.

– Hvorfor har dere valgt de aktuelle, norske leverandørene?

– Vi har valgt de beste tilbudene. Leverandørene har bevist at de kan være konkurransedyktige i en internasjonal konkurranse, dermed kan de også hevde seg utenfor Norge, og det er et vesentlig poeng. De er i verdensklasse, legger Wulff til.

Nærings- og handelsminister Trond Giske
(Ap) brukte Goliat som eksempel da han
truet med proteksjonisme.
(Foto: Henrik A. Salthe)

Milliard i retur
Bråket rundt Goliat oppstod i fjor vår, da Eni tildelte den største kontrakten til sørkoreanske Hyundai Heavy Industries. Norske verft tapte kampen om å bygge Sevan Marines nye FPSO.

Konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Arve Teigland, hevdet blant annet at tilbudet fra Sør-Korea var kunstig lavt. Teigland fryktet en dramatisk framtid for norske verft og arbeidere.

Les også: Goliat: – Worst case scenario

Eni svarte på kritikken ved å invitere rundt 40 norske leverandører til Sør-Korea.

– Vi arrangerte tur til verftet i fjor vår, og besøket har gitt god avkastning. Av de totalt 6,9 milliarder kronene som gikk til Hyundai, har mellom én og to milliarder kroner gått tilbake til norske leverandører, forteller Wulff.

Han viser til en rekke eksempler som blant annet at ABB Norge forsyner sørkoreanerne med kontrollsystem, Aker Pusnes leverer forankringssystem, Bjørge stiller med pumpeutstyr, Framo Engineering sørger for brannpumper og nødgenerator og National Oilwell Varco leverer kranutstyr.

Dette er kontrakter norske leverandører har inngått med Hyundai Heavy Industries i forbindelse med byggingen av FPSO-en til Goliat, og disse avtalene kommer altså i tillegg til de om lag 18 Goliat-milliardene som går til norske leverandører, ifølge Eni.

Lokale drypp
Kommunikasjonssjefen legger til at kontraktstildelinger på Goliat også sørger for at det drypper på lokal og regional industri i Nord-Norge. Her ramser han opp en rekke eksempler.

– Polarbase skal bygge nytt vinterisert lagerbygg og må utvide og ansette flere. Vi skal inngå kontrakt med mellom 30 og 40 fiskebåteiere i forbindelse med oljevern, og det betyr at fiskebåtene må modifiseres, noe som kan generere arbeid til lokale verft. Hele Hammerfest får et nytt el-nett som øker kapasiteten betydelig, og denne jobben påbegynnes om kort tid og skaper en rekke arbeidsplasser, påpeker Wulff.

Andreas Wulff, Eni Norges
kommunikasjonssjef, svarer på kritikk.
(Foto: GE Money Bank)

Samtidig gjenstår vedlikeholds- og modifikasjonskontrakter å bli tildelt når feltet kommer i produksjon i 2013, og her finnes det muligheter for lokal industri, minner Eni om.

– I tillegg til dette pågår det nå en anbudskonkurranse om bygging av nytt kontorbygg i Hammerfest, hvor hele driftsorganisasjonen ligger, skyter Wulff inn.

Eni har også gjennomført et titalls leverandørseminarer i de tre nordligste fylkene.

– Hensikten med seminarene er å bidra til å posisjonere nordnorske bedrifter best mulig i konkurransen om underleveransene.

Gjenstående kontrakter
– Flere av kontraktsvinnerne er datterselskap av utenlandske konsern, med avdelingskontor i Norge. Hvordan kan dere regne disse som norske?

– Poenget er å skape arbeidsplasser i Norge, og selv om flere morselskap hører hjemme i utlandet, dreier det seg likevel om penger som går tilbake til det norske samfunnet, svarer Wulff.

De fleste av de store enkeltkontraktene er nå tildelt, men ennå gjenstår det arbeid innen boring og brønn. Mellom to og tre milliarder kontraktskroner skal deles ut.

Samtidig skal Eni inngå oljevernsavtale med fiskebåteiere i nord. Oljevern på Goliat vil koste det italienske oljeselskapet flere hundre millioner kroner.

– Til tross for at majoriteten av de store kontraktene nå er tildelt, gjenstår det muligheter der norske bedrifter kan kapre kontrakter knyttet til underleveranser, påpeker Wulff.

Kontraktsvinnerne
Kontraktene Eni har delt ut i forbindelse med utbygging på Goliat så langt, er følgende:

Hyundai Heavy Industries i Sør-Kora vant topside på FPSO-en til 6,9 milliarder kroner.

Sevan Marine vant design og prosjektledelse av FPSO-en. Eni vil ikke oppgi kontraktsverdi.

Technip Norge fikk kontrakten om å levere og installere rørledninger og stigerørssystem til 1,7 milliarder kroner.

Aker Subsea sikret seg kontrakten om havbunnsproduksjonssystemet til 2,3 milliarder kroner.

Saipem Norge fikk kontrakten om boretjenester og -utstyr i forbindelse med «Scarabeo 8». Riggen skal ta seg av boring av 22 produksjonsbrønner. Eni vil ikke oppgi kontraktsverdi.

Siemens sikret seg kontrakten om å forsyne Goliat med strøm fra land. Kontrakten har en verdi på 243 millioner kroner.

ABB Sverige fikk i oppdrag å levere undersjøisk strømkabel, som blir verdens lengste i sitt slag. Kontrakten har en verdi på 188 millioner kroner.

Fakta om Goliat:
  • Produksjon på Goliat skal starte i 2013.
  • Oljefeltet ligger i lisens 229 og ble påvist i 2000.
  • Goliat er lokalisert om lag 50 kilometer sørøst for Snøhvit i Barentshavet.
  • Eni Norge er operatør med en eierandel på 65 prosent, mens Statoil er partner på resterende 35 prosent.
  • Utvinnbare reserver er estimert til å være 30,6 millioner Sm3 olje, 7,3 milliarder Sm3 gass og 0,3 millioner tonn NGL.
  • Feltet skal bygges ut med åtte havbunnsrammer og 32 brønnslisser.

Hammerfest Energi fikk sin største kunde noen gang da Eni tildelte kraftselskapet en kontrakt på åtte millioner kroner.

Simon Møkster , Troms Offshore og Viking Supply sørger for å levere offshorefartøy til om lag 750 millioner kroner.

Esvagt har fått en intensjonsavtale om å levere et beredskapsfartøy i forbindelse med oljevern. Kontraktsverdi er ikke oppgitt.

BW Offshore landet kontrakten om offloadingsystem. Eni vil ikke oppgi verdien på kontrakten.

Det Norske Veritas (DNV) skal sørge for at topside på FPSO-en bygges i henhold til norske regler, krav og standard. Eni vil ikke oppgi kontraktsverdi.

Bureau Veritas sikret seg verifikasjonskontrakt til en ikke oppgitt verdi.

WesternGeco og Fugro Norway bidrar med seismiske data. Eni vil ikke oppgi kontraktsverdi.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger