Goliat skal ankres med tau

Publisert 16. september 2013

Veier tre prosent så mye som kjetting med samme bruddstyrke.,Goliat-feltet i Barentshavet blir bygd ut med en sirkulær FPSO (Sevan 1000), og dette blir den første produksjonsinnretningen på norsk sokkel som holdes fast med hjelp av tau istedenfor wire eller kjetting.

Det er Eni Norge som har utviklet tauet spesielt for Goliat-prosjektet.

– Det er lite hyllevare i Goliat-prosjektet. De fleste løsningene er skreddersydd og spesialtilpasset for å kunne drive en sikker og stabil produksjon under tøffe klimatiske forhold i Barentshavet, sier Andor Engebakken, transport- og installasjonsleder i Goliat-prosjektet, i en pressemelding.

Goliat-plattformen skal ha 14 forankringslinene bestående av en blanding av stålkjetting og polyestertau. Forankringslinene har en lengde på mellom 900 og 1800 meter, der den lengste, rene taudelen blir på 1250 meter.

Lett og slitesterkt
Hovedfordelen med å bruke tau fremfor kjetting er vekten. Tauet har en oppgitt bruddstyrke på 2579 tonn, og veier ifølge Eni drøyt tre prosent så mye som kjetting med tilsvarende bruddstyrke.

– Kjetting veier et halvt tonn per meter. Vi skal bruke til sammen 13 000 meter av dette tauet, så det dreier seg om store vektbesparelser. Disse besparelsene gjør at vi øker lagringskapasiteten av olje på Goliat. I tillegg er tauet svært fleksibelt ved høye laster, noe som vil dempe slitasjen under tøffe værforhold. Tauet har en levetid på over 20 år, sier Engebakken.

Tauet er laget av polyesterfiber som ligger beskyttet under en kledning av dyneema.

– Det ligger betydelig forskning og utvikling bak kvalifisering og godkjenning av tauet. Dyneema er det samme materialet som hanskene til slaktere lages av. Det er sterkere en kevlar, stoffet som blir brukt i skuddsikre vester. Våre undersøkelser viser at tauet vil kunne tåle overtråling av de største industritrålerne. Dette har vært viktig et viktig mål i utviklingen av tauet, sier Engebakken.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger