Publisert 4. februar 2000

Amerikanske myndigheter opphevet i går borestansen i Mexicogolfen med umiddelbar virkning, syv uker før den opprinnelige planen. – Industrien må overholde strengere regler, sier innenriksminister Ken Salazar.

EKSPLODERTE OG SANK: «Deepwater Horizon»
eksploderte og sank under boring av brønnen
Macondo for BP 20. april.
(Foto: ROUGHNECKCITY)

Borestansen for operasjoner på dypt vann ble innført etter «Deepwater Horizon»-ulykken, hvor 11 personer omkom. Forbudet mot boring førte blant annet til problemer for Statoil, som hadde to leteboringer i gang i områdene som var omfattet av borestansen, og det førte også til at både arbeidere og rigger stod uten arbeid.

Nå har amerikanske myndigheter opphevet borestansen, men kun hvis oljeselskapene overholder et nytt sett med strengere regler.

– Olje- og gassinudstrien vil operere under et strengere regelverk, men tettere kontroll og i et regulatorisk klima som vil være dynamisk mens vi fortsetter arbeidet med å bygge videre på de reformene som allerede er implementert, sier Ken Salazar, innenriksminister i USA, ifølge Upstream.

Opphevingen blir dog lunkent mottatt, og flere beskylder administrasjonen for å spille et politisk spill, framfor å virkelig oppheve boreforbudet.

– De påstår at de opphever den omstridte borestansen, men det eneste de lover er at de skal se på søknader om å gjenoppta boring, og kommer med vage trusler om nye, ukjente regler i fremtiden, sier Doc Hastings, som sitter i House Natural Resources Committee.

– Spørsmålet er: vil Obama-administrasjonen virkelig tillate boring, eller er dette bare retorikk i forkant av valget? legger Hastings til, og sikter til representant-valget som kommer i november.

Analytikere har også gått ut og advart mot at det trolig vil ta flere måneder, kanskje til og med år, før boreaktiviteten er tilbake på samme nivå som før «Deepwater Horizon».

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger