Publisert 16. september 2008

Fredag 12. september oppsto en betydelig gasslekkasje på Oseberg C. Petroleumstilsynet ser så alvorlig på saken at det har satt i gang en granskning av hendelsen.,
Av Alf Inge Molde

– Vi kan ikke fastslå hvor stor lekkasjen var, annet enn at den var betydelig. Petroleumstilsynet sendte ut tre personer på lørdag, og disse satte i gang en umiddelbar granskning av hendelsen, forteller pressetalskvinne i Ptil, Inger Anda, til Petro.no.

Etter at anlegget var bekreftet trykkløst ble det avdekket brudd i en trykkutjevningslinje. Ptil er klar på at enhver lekkasje utgjør fare, og at en antenning kan føre til brann og eksplosjon – noe som setter både personene om bord, innretningen og omgivelsene i fare.

Vil ikke si noe om eventuelle reaksjoner
Ptil gjennomfører et sted mellom sju og ni granskninger i året. Anda sier at arbeidet er omfattende og tidkrevende. Når det gjelder gasslekkasjer legger hun til at bransjen har hatt en gledelig utvikling de siste årene, noe som ble bekreftet da Oljeindustriens landsforening tidligere i år fikk Ptils HMS-pris for sitt Gasslekkasjeprosjekt.

– Hvilke reaksjoner kan operatør StatoilHydro vente seg fra Petroleumstilsynet?
– Det er altfor tidlig å si noe om, og det kommer helt an på hva granskningen avdekker, sier Anda.

– Hvilke reaksjonsmuligheter har Petroleumstilsynet?
– Vi har en virkemiddeltrapp, men jeg ønsker ikke å gå inn på den nå. Det som er sikkert er imidlertid at Petroleumstilsynet kan pålegge selskap tiltak som forhindrer at slike hendelser oppstår, sier Anda.

Ingen personer til skade
Ingen personer kom til skade under hendelsen. Lekkasjen førte til generell alarm og nedstengning av produksjonen. Alt personell mønstret rutinemessig i livbåtene.

Oseberg C er en integrert bolig-, prosess- og boreplattform vel 14 kilometer nord for feltsenteret. Oseberg feltesenter ligger om lag 130 kilometer nordvest for Bergen.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger