Publisert 18. juni 2007

EUs CO2-kvotesystem hemmer investeringer i fornybar energi, viser ny dansk studie. Praksisen med utdeling av gratiskvoter fører derimot til økt bruk av kull.

Jänschwalde kullkraftverk Vattenfall
Foto:TU Berlin

Nye kraftverk i EU vil benytte kull og andre fossile energikilder, ikke fornybar energi. Det blir konsekvensen dersom EU-landene fortsetter praksisen med å dele ut gratis CO2-kvoter til anlegg som benytter fossile energikilder. Gratiskvotene gjør det nemlig billigere å fortsette med forurensende kullkraft enn å satse på fornybar energiproduksjon.

Energiproduksjon fra fornybare energikilder får ikke tildelt gratis kvoter, og siden kullkraft er billigere enn fornybar energi og kvotene gjør at kraftverkene slipper å innføre dyre CO2-rensetiltak, vil nye kraftverk i Europa fortsatt fyres med kull, skriver det danske fagbladet Ingeniøren.

De overraskende funnene kommer fram i en modellstudie utført av Ea Energianalyse på vegne av danske Miljøstyrelsen. Studien tar for seg hvordan utdeling av gratis utslippskvoter påvirker investeringsmønsteret for nye kraftverk.

– Vår analyse viser klart at gratis kvoter ikke fremmer investeringer i fornybar energi. Faktisk ble vi selv forbauset over at gratistildelinger i den grad skyver utviklingen i retning mot kull, sier Hans Henrik Lindbo fra Ea Energianalyse.

Beregningsmodellenen som er brukt dekker investeringer i det nordiske og det tyske el- og kraftvarmesystem i perioden 2006-2022. Modellen viser at gratiskvotene i årene fram til 2022 vil føre til så store investeringer i kullkraftverk at CO2-utslippet fra elsektoren blir seks prosent høyere enn hva det ville vært dersom selskapene skulle betalt for kvotene.

Økningen på seks prosent tilsvarer 40 milioner tonn CO2.

Studien viser også at de nye kullkraftverkerne vil bli bygget i Tyskland.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger