Greenpeace bordet «Transocean Spitsbergen»

Publisert 27. mai 2014

Riggen var på vei for å bore brønner i Hoop-området.,I går ble det kjent at Statoil får starte boringen av Apollo-brønnen i Hoop-området i Barentshavet, men dersom Greenpeaces klage ikke er ferdigbehandlet før boret når ned i oljeførende lag, må boringen avbrytes. Dette ble klart da Klima- og miljødepartementet (KLD) mandag kveld besluttet å omgjøre beslutningen om oppsettende virkning.

BAKGRUNN:

  • Greenpeace klager inn Apollo

  • Statoil fikk medhold

Dette er bakgrunnen for at Greenpeace-aktivister fra åtte forskjellige land bordet «Transocean Spitsbergen» i morgentimene i dag.

– Uforsvarlig boring

– Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i en pressemelding fra Greenpeace.

Han mener at det vil bli klart vanskeligere for miljøvernministeren å ta en nøytral avgjørelse dersom Statoil allerede er i gang med den første Hoop-brønnen, Apollo, mens klagen behandles.

– Å bore etter olje her er fortsatt uforsvarlig, og det hjelper ikke at Statoil har tvunget Miljøverndepartementet til å la dem tjuvstarte før miljøvernministeren har fått avgjort saken endelig. Hun har fått ny, viktig miljøkunnskap på sitt bord, men hvis Statoil alt har startet boringen, blir det ikke lett for henne å ta en balansert avgjørelse i klagesaken, sier Tellnes.

– Vi er skuffet over at Klima- og miljødepartementet har overkjørt egne fagetater, men vår klage ligger fortsatt på ministerens bord. Tine Sundtoft har fortsatt mulighet til å stanse boringen, og sikre fuglefjellene på Bjørnøya fra et mulig oljesøl, sier Tellnes.

Uansvarlig og ulovlig

Statoil var kjapt ute med å publisere sin offisielle respons på operasjonen:

– For Statoil er sikkerheten til mennesker og miljøet førsteprioritet, og vi ønsker ikke aktivitet som kan øke risikonivået. Greenpeace har tydelig fått forklart risikoen knyttet til å aksjonere mot en rigg i åpent farvann. Når de likevel tyr til dette virkemiddelet, så mener vi de opptrer uansvarlig og ulovlig, skriver selskapet.

Statoil forsikrer om at de har tatt en rekke forholdsregler i forbindelse med den arktiske brønnen.

– For oss er det viktig å minne om at Hoop-området er konsekvensutredet og åpnet for petroleumsvirksomhet av norske myndigheter. Hoop er et område med kjent geologi, lavt trykk og temperatur, og hvor Statoil har robuste planer for operasjonene. Et oljeutslipp er svært lite sannsynlig, samtidig som man har lagt inn en rekke barrierer for å kunne håndtere en slik hendelse, skriver selskapet.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger