Greenpeace fortsetter aksjon

Publisert 30. mai 2014

Okkuperer Apollo-destinasjonen med båt.

I går fjernet politiet de siste sju aktivistene som okkuperte «Transocean Spitsbergen», som er på vei for å bore letebrønn 7324/2-1 Apollo i Hoop-området i Barentshavet. Dette skjer etter at sju aktivister som hadde okkupert Statoils rigg i 48 timer i dag tidlig. Ingen av aktivistene ble arrestert.

LES OGSÅ: Greenpeace bordet «Transocean Spitsbergen»

Greenpeace har imidlertid ikke tenkt vende snuten hjemover med det første, og har nå plassert skipet «Esperanza» på den planlagte posisjonen for Apollo -brønnen.

– Etter to kalde dager for aktivistene på riggen, var vi ikke sikre på om vi skulle fortsette aksjonen, men den overveldende støtten vi har fått fra folk verden over har gitt oss en kjempeboost. «Esperanza» er et lite skip, men skal gjøre det vi kan for å holde oss på borestedet og stoppe Statoil fra å risikere Bjørnøya, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i Greenpeace i en melding.

– Statoil prøver desperat å framstå som sikkerhetsbevisste, men nå begynner verden å se den farlige sannheten bak den fancy logoen og kommunikasjonen deres. Arktisk olje er risikabelt, farlig, og må stoppes, sier Tellnes.

Statoil avviser at operasjonen er risikofyllt.

– Det er to momenter som viser liten sannsynlighet for oljepåslag på Bjørnøya. For det første er det lav sannsynlighet for at et oljeutslipp skjer. For det andre er det svært lite sannsynlig at et utslipp vil nå Bjørnøya. Dette er bekreftet av de 70.000 drivbane-beregningene vi har foretatt. Ved et oljeutslipp vil den første oljelensen (NOFO-system) være på vannet innen to timer, og flere systemer vil bli mobilisert innen kort tid, skriver Statoil.

Statoil har fått tillatelse til å starte boringen, men ikke til å bore ned i oljeførende lag før Klima- og miljødepartementet behandler Greenpeace sin klage.

– Miljøminister Tine Sundtoft har nå fått ny kunnskap på bordet, som hun må vurdere i behandlingen av vår klage: Polarinstituttets nye definisjon av iskanten viser at den på det nærmeste bare er 25 kilometer fra Statoils borested, og Statoils egne beregninger viser at et oljesøl kan treffe naturreservatet Bjørnøya på mindre enn en uke. Mer enn 80 000 mennesker har på få dager bedt Tine Sundtoft om å avblåse boreplanene, og verden vil følge med på avgjørelsen hennes, sier Tellnes.

Greenpeace varsler at de i dag vil levere inn underskriftskampanjen med rundt 80 000 underskrifter til Klima- og miljøverndepartementet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger