Publisert 16. april 2006

Da Patrick Moore var med på å grunnlegge miljøorganisasjonen Greenpeace, var han sterkt imot atomkraft. Nå har han skiftet mening.

NTB

– Da jeg var med på å grunnlegge Greenpeace på begynnelsen av 1970-tallet, mente jeg kjernekraft var det samme som kjernefysisk holocaust, skriver Moore i en kommentar i Washington Post søndag.

30 år senere har Moore endret syn og mener resten av miljøbevegelsen også trenger å «oppdatere holdningene sine». Greenpeace-grunnleggeren mener kjernekraft kan vise seg å være energikilden som redder verden fra katastrofale klimaendringer.

– Over 600 kulldrevne kraftverk står for 36 prosent av USAs utslipp – og nesten 10 prosent av verdens samlede utslipp – av CO2, den fremste årsaken til klimaendringer, skriver Moore. Han mener at kjernekraft er den eneste måten å dekke energibehovet på samtidig som man reduserer utslippene.

– Vind- og solenergi har sin nytte, men den er periodisk og uberegnelig og kan ikke erstatte kull-, kjerne og vannkraft, mener Moore.

Moore mener det ikke er hensiktsmessig å forby farlig teknologi, selv om den kan falle i hendene på «kjeltringstater», med henvisning til striden rundt Irans atomprogram og frykten for at iranerne prøver å skaffe seg kjernefysiske våpen.

Patrick Moore deltar i initiativet Clean and Safe Energy Coalition, som arbeider for økt bruk av kjernekraft.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger