Publisert 4. februar 2000

Greenpeace er på plass utenfor Statoils kontorer på Vækerø i Oslo for å demonstrere mot selskapets tjæresand-investeringer.

OLJESAND: Greenpeace håper på å få med seg de ansatte i
Statoil i deres protest mot oljesandutvinning i Canada. Her fra
Statoils anlegg i Canada. (Foto:PETRO-CANADA/STATOIL)

Rundt et dusin aktivister startet i dag Greenpeace sin kampanje mot Statoils involvering i kanadisk tjæresand. Informasjon om tjæresand blir delt ut til de ansatte når de kommer på jobb, med en oppfordring til å stemme i mot tjæresandprosjektet i Canada på Statoils generalforsamling 19. mai.

Demonstrasjonen vil ifølge Greenpeace foregå fram til generalforsamlingen finner sted.

– Statoils generalforsamling er en viktig mulighet for å vise om vi mener alvor i klimasaken. Jeg har akkurat kommet tilbake fra en tur i tjæresandområdet i Alberta. Jeg er dypt opprørt. Det er ingen tvil om det som foregår der borte er hinsides hva nordmenn ville godtatt i Norge. Hvis Norge eller Statoil mener alvor med begrepet bærekraftig energi, har vi ingenting der å gjøre, sier Martin Norman i Greenpeace i en pressemelding.

Statoil har investert 12 milliarder kroner for rettigheter til å kunne utvinne tjæresand i et 1.1000 km2 stort område i Canada. Greenpeace mener det meste av dette området vil bli fragmentert og ødelagt som følge av utvinningen. Dette vil igjen føre til store miljømessige ødeleggelser, og ha store konsekvenser for både dyr og befolkning i området.

– Norge kan ikke eksportere klimakrisen til Canada og samtidig kalle seg en klimaleder, sier Jessica Wilson fra Canada, som er i Norge fram til Statoils generalforsamling i mai.

Wilson mener det kanadiske miljøregelverket ikke fungerer, og at utvinningen av tjæresand fører til enorme sosiale og helseproblemer.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger