Publisert 17. juli 2006

Trass i stadig nye prisrekorder på olje, fortsetter prisen å stige. Om situasjonen i Midtøsten tilspisser seg ytterligere, kan oljeprisen nå nye høyder.

NTB

Financial Times’ lesere tror ikke prisen vil stabilisere seg før den er over 90 dollar, og eksperter The Observer har snakket med tror et hopp på 20 dollar er realistisk. Oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda er enig.
–90 dollar er ikke usannsynlig. Om Iran blir mer direkte involvert i konflikten, kan prisen komme over 100 dollar også, sier Wigestrand til NTB.

Han understreker at å spå oljeprisen kan være det rene Lotto-spill, men at den generelle trenden er at prisen stiger.
– Dersom situasjonen i Midtøsten fortsetter å spisse seg til, vil markedet bli ytterligere spent og usikkert. Konfliktnivået i Midtøsten har vist seg å ha stor innvirkning på oljemarkedet, sier han.
Oljeprisen var fredag på 77 dollar og 30 cent.

Psykologi
Verken Israel eller Libanon, de to landene sentralt i Midtøsten-konflikten, er store oljeprodusenter eller – eksportører. Om konflikten begrenser seg til disse to landene, er det ikke sikkert oljeprisen vil bli ytterligere påvirket.

I regionen ligger imidlertid mange oljestormakter, blant annet Iran, Syria, Egypt og Irak.
– Særlig Irans rolle er avgjørende for prisen. Israel mener jo Iran er involvert i Hizbollah-geriljaen i Libanon. Oljemarkedet handler mye om psykologi. Bare det at Iran mistenkes for å være involvert, kan skape nervøsitet, sier Wigestrand.

Han mener det er grunn til å tro at prisene vil fortsette å stige så lenge konfliktnivået i Midtøsten er høyt. Det er den totale situasjonen i regionen som er avgjørende.

– Finnes en grense
De siste årene har oljeprisen steget kraftig, og satt stadig nye rekorder. Wigestrand tror imidlertid det finnes en grense for hva verdensøkonomien kan tåle.
– Det er umulig å si et tall, men ett sted må det være et nivå som er for høyt, sier han.

Han påpeker samtidig at det lenge har blitt spådd tak på oljeprisen som har vist seg å være gale.
– For en del år siden var det vanlig å si at en oljepris på 40 dollar ville være høyere enn hva verden kan leve med. Nå er den på nesten 80, og det har ikke hatt noen negative innvirkninger foreløpig. Grensen forskyves stadig, sier han.

Norge tjener mer
Norge er et av de landene som tjener på at konfliktnivået i Midtøsten er høyt. I øyeblikket er brutto merinntekt på olje om lag 180 millioner kroner hvert døgn, men de reelle overføringene til oljefondet vil ligge på drøyt halvparten.

Norske forbrukere av bensin og diesel rammes minst like hardt av den økte oljeprisen som andre europeere.

Bensinprisen i Oslo-området er nå oppe i 12,45 kroner literen.
– Hva prisen kan bli i Norge dersom oljen går for 100 dollar fatet er vanskelig å si noe om. Dollarkursen, bilforbruket i USA og flere andre uforutsigbare faktorer spiller inn, sier Wigestrand.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger