Publisert 4. februar 2000

Norsk teknologi innen havvind kan først bli konkurransedyktig når et skikkelig kraftnett med EU er på plass. – Vi tror ikke Statsnetts investeringsplaner er i nærheten av tilstrekkelig, sier tidligere olje- og energiminister åslaug Haga.

VI Må TENKTE NYTT:Mener åslaug Haga.

Denne uken signerte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en politisk samarbeidserklæring om å bygge ut et nytt supernett til havs i Nordsjøen.

Ni europeiske land undertegnet erklæringen, og målet er å koordinere utviklingen av kraftnettet.

– Norge har et stort potensial for vindkraft til havs. Dette samarbeidet blir derfor både interessant og viktig for oss. Jeg er glad for at Norge har fått muligheten til å delta i noe som kan bli et viktig samarbeid for landene rundt Nordsjøen, sa Riis-Johansen under signeringen.

Tidligere Senterparti-leder og olje- og energiminister åslaug Haga leder et prosjekt for Norsk Industri som ser på hva som skal til for at Norge skal utvikle en sterk leverandørindustri for fornybar energi. Prosjektet er nå i sluttfasen og Haga har røpet noen av konklusjonene til Teknisk Ukeblad.

– Vi tror ikke Statnetts investeringsplaner er i nærheten av tilstrekkelig. Her må det tenkes helt nytt og vi må samarbeide med EU. Norge kan også med sin balansekraft være et batteri for Europa og levere kraft når det ikke blåser, sier åslaug Haga.

NETTET Må På PLASS:Vår industri blir ikke konku-
rransedyktig før et kraftnett med EU er på plass.

Helt bak mål
Haga mener det er helt bak mål at Norge ikke har vært med fra starten på det nye kraftnettet.

Til tross for at samarbeidsavtalen er signert opplyser olje- og energidepartementet at det ikke betyr at beslutningen om å bygge nettet er tatt.

– Som det framgår av erklæringen som er undertegnet er målet med samarbeidet i første omgang å bli enige om en plan for det videre samarbeidet, og dette skal etter planen få form som en memorandum of understanding som skal signeres senere i år, opplyser departementet til Oilinfo.

Målet med samarbeidet er først å fremst å bli enige om en politisk og regulatorisk plattform for en god utvikling av offshore nett på lang sikt.

Det haster
åslaug Haga etterspør politisk drivkraft og hurtigere beslutninger.

– Vi må bestemme oss nå, og vi mener det haster fordi infrastrukturen legges nå, og markedene dannes nå. Det er mange som har kommet mye lenger enn oss, sier Haga. Hun mener at selskaper som i dag lever av olje- og gassnæringen bør kunne jobbe mot fornybar energi.

– Norges viktigste rolle er knyttet til Norge som teknologileverandør. Ikke minst når det gjelder vindkraft.

– Les også: Krever testområder for havvindteknologi

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger