Publisert 23. mai 2007

Den britiske regjeringens energiplan gir grønt lys for en ny generasjon atomkraftverk, men vil også satse hardere på energisparing og fornybare energikilder.

NTB

Energimeldingen, som legges fram av handels- og industriminister Alastair Darling onsdag, vil gå inn for å bygge nye atomkraftverk for å erstatte de gamle som må legges ned i løpet av noen år, skriver britiske aviser.

Finansminister Gordon Brown, som tar over etter Tony Blair som statsminister 27. juni, har gitt sin tilslutning til atomplanene og de andre tiltakene i energimeldingen, ifølge britiske aviser.
Storbritannia får i dag 20 prosent av sin elektrisitet fra atomkraftverk. Men de aller fleste av landets 12 atomkraftverk er gamle, og alle unntatt ett skal etter planen gå av for aldersgrensen senest i 2023.

CO2-kutt
Parlamentet er i ferd med å lovfeste målet om å redusere britiske CO2-utslipp med 60 prosent innen 2050. Nye atomkraftverk er helt nødvendig for å innfri dette målet, argumenterer industriminister Darling.

Nye atomkraftverk skal også styrke forsyningssikkerheten i Storbritannia, og gjøre landet mindre avhengig av importert olje og gass. Storbritannias egen oljeproduksjon i Nordsjøen er for nedadgående.

Fornybar energi
Storbritannia er også forpliktet av EUs mål om at 20 prosent av energien skal komme fra fornybare energikilder innen 2020. Energimeldingen går derfor inn for sterkere satsing på utvikling av bølgekraft og vindkraft, blant annet vindmølleparker til havs.

Storbritannia vil også, som Norge, satse sterkere på CO2-fangst og lagring, særlig fra kullkraftverk. En slik teknologi kan også gi store eksportinntekter, særlig fra land som Kina og India, som har store kullreserver, heter det.

I tillegg går planen inn for styrket energieffektivitet og energisparing, både i bedrifter og husholdninger.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger