Publisert 4. februar 2000

Gründer Ottar Barsnes i OBAR har sikret seg en kontrakt med Norske Shell på en helt ny teknologi. Med den nye innretningen kan brønner der BOP er koblet fra overvåkes.

SELSKAPETS SJEF: Ottar Barsnes har sikret seg
en kontrakt med Shell for sin nye BOP-teknologi.
(foto:OBAR)

BOP står for blow out preventer, og er en innretning som sitter i toppen av brønnen som en sikkerhetsinnretning. BOP-en skal stenge igjen brønnen hvis en får et brønnspark eller blow out, som skjer når trykket i brønnen blir for stort, og potensielt kan føre til at store mengder olje kommer sprutende ut av brønnen. Når BOP-en kobles fra, enten ved et brønnspark eller ved dårlig vær, har man ikke mulighet for å overvåke hva som skjer nede i brønnen. Det gjør nå OBAR noe med.

– Før man kobler seg på brønnhodet igjen er det greit å vite hva som er situasjonen nede i brønnen, og vite hvilket trykk og hvilken temperatur en kan være forberedt på å møte. Overvåkningsløsningen er spesielt nyttig på dypvannsbrønner, da er det nemlig spesielt viktig at muddet i borestrengen har riktig vekt. Er det for tungt kan det ødelegge strukturen i brønnen, mens er det for lett kan det føre til et nytt brønnspark. Produktet gir brukeren bedre kontroll på hva som er i brønnen, sier Ottar Barsnes til Oilinfo.

BOP-en er delt i to deler, og ved en frakobling er det bare den ene delen som kobles fra. Sensoren sitter i den delen som blir igjen på havbunnen. Den sender data til en sonde som har en hydroakustisk link inni seg, som sender data opp til riggen igjen.

LEIV ERIKSSON:Teknologien er tatt i bruk på
riggen, som stod for boringen av Gro-prospektet.

OBAR er et lite selskap, men har klart å få gjennomslag hos store selskaper som Norske Shell og Ocean Rig. Selskapet er nå tatt i bruk på Ocean Rigs halvt nedsenkbare enhet «Leiv Eiriksson», som stod for boringen av en dypvanns letebrønn på prospektet Gro i Vøringsbassenget i Norskehavet.

– Dette er utstyr som ideelt sett aldri skal brukes, det er en sikkerhetsinnretning. Når uhellet likevel er ute, gir dette en større sikkerhet med tanke på tilstandsovervåkning, sier Barsnes til Oilinfo.

Systemet er også velegnet for brønner med høyt trykk og høy temperatur, og er testet for bruk til brønner på 15.000 PSI og opp til 3.000 meters dyp.

Men hvordan klarer egentlig OBAR, med foreløpig en ansatt, å få kontrakter hos supermajor-selskap som Shell, og også tidligere, Total?

– Jeg har jobbet hos riggselskaper i alle år, og jobbet med slike problemstillinger som dette. For min del er det i grunnen bare en videreføring av det arbeidet jeg drev med der. Det er i grunnen ikke så stor forskjell på å jobbe i et lite firma kontra et stort firma; det er bare en større kamp om ressursene i et større firma, slår Barsnes fast.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger