Publisert 4. februar 2000

Teknologiselskapet Blafro ble kastet ut av Statoil etter at FMC fant ut at utstyret selskapet leverte ikke var godt nok. Nå leverer FMC et lignende produkt til Statoil.

Blafro har patentert en såkalt «heave arrestor», en teleskopisk rørsammenstilling som skal dempe bølgebevegelsene på boredekket på flytende installasjoner slik at det går an å utføre kompliserte operasjoner med bevegelser opptil 4,5 meter, skriver Dagens Næringsliv.

Produktet vant blant annet «The ICOTA Leading Edge Advantage Award for Innovation & Technology» i 2004, og ble brukt i 36 Statoil-boringer med godt resultat, sier Blafro-grunderne Frode Johnson og Ola Blakseth til avisen.

Som systemleverandør ble FMC bedt av Statoil om å ta inn Blafro som en komponent i sitt system.

I 2007 konkluderte imidlertid FMC med at produktet slet med utmattingsproblemer, noe talsmann i selskapet Lars Ole Bjørnsrud sier er bekreftet av Det norske Veritas. I stedet leverte FMC sitt eget utstyr til Gjøa og Tyrihans, basert på studier FMC gjorde for Statoil i 1994. FMCs patenter ble avvist etter protester fra Blafro.

Grunderne vurderer nå rettslige skritt, og mener testene ble utført med feil input. Statoil mener det er naturlig at FMC fikk ansvar for å vurdere Blafros produkt fordi selskapet har systemansvar for den aktuelle riggen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger