Publisert 31. mai 2006

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete la onsdag ned grunnsteinen for Hydros første hydrogenstasjon i Norge, lokalisert like ved selskapets forskningssenter ved Herøya Industripark i Porsgrunn.

– Gjennom hele vår hundre år lange historie har Hydro jobbet for å finne nye energiløsninger. Byggingen av hydrogenstasjonen på Herøya er en viktig milepæl for Hydro som energiselskap, for samfunnet og ikke minst for miljøet, sa Hydros konsernsjef Eivind Reiten under grunnsteinsnedleggelsen.

Illustrasjon av hydrogenstasjonen i Grenland. Kilde: Hydro

Hydrogen inneholder ingen miljøfarlige stoffer, og de eneste utslippene fra hydrogenbiler er vann. Ni hydrogenbiler vil bli tilknyttet fyllestasjonen for hydrogen på Herøya i Porsgrunn, som dermed får verdens nest største hydrogenbilflåte. Bilene er av typen Toyota Prius hybridbiler med elektromotor og forbrenningsmotor som er ombygd for hydrogen.

Hydrogendreven bil. Utviklingsprosjektet bak
«hydrogenveien», HyNor, har inngått avtale om
anskaffelse av 15 Toyota Prius med
hybridløsning for hydrogendrift. Kilde: Hydro

Hydrogenstasjonen i Porsgrunn skal etter planen stå ferdig i løpet av våren 2007. Stasjonen vil bli et viktig knutepunkt på HyNors planlagte «hydrogenvei» mellom Oslo og Stavanger. Målet er at det i løpet av 2009 skal være mulig å kjøre hydrogendrevne biler mellom Stavanger og Oslo, støttet av knutepunkter med lokal aktivitet i Stavanger, Lyngdal, Porsgrunn, Drammen og Oslo.

Viktig prosjekt
– HyNor er et viktig prosjekt for å skaffe innsikt og høste erfaringer når det gjelder bruk av hydrogen som drivstoff. Det er bakgrunnen for at Regjeringen over budsjettet for 2006 har satt av om lag 22 millioner kroner til forskning og utvikling av prosjekter knyttet til alternativ teknologi og miljøvennlig drivstoff, blant annet prosjektet HyNor, sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete under grunnsteinsnedleggelsen.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger