Publisert 20. oktober 2008

For tredje kvartal på rad minsker veksten i Kinas økonomi. – Ikke uventet, mener norske analytikere, men varsler samtidig konsekvenser for norsk økonomi.

NTB

Mandag kunngjorde myndighetene i Beijing at den kinesiske økonomien hadde vokst kun 9 prosent de tre første kvartalene i år, mens veksten for samme periode i fjor var på nesten 12 prosent.

En talsmann for det nasjonale kinesiske statistikkbyrået sier at effekten av den globale finanskrisen har vært mye større enn det myndighetene hadde forventet seg.

For høy
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets er ikke overrasket over tallene fra Kina.
– Veksten i Kina de siste par årene har vært høyere enn det kinesiske myndigheter både har anslått og ønsket, og de har strammet til i den økonomiske politikken på forskjellige måter.

Dels gjennom høyere renter, dels gjennom å la valutaen styrke seg, og dels gjennom økte såkalte reservekrav til bankene for å bremse utlånsveksten, i tillegg til en rekke andre grep, forklarer Aamdal til NTB.

Disse grepene har vært medvirkende til at veksten dempes, og sånn sett har det vært ventet lavere vekst i år, ifølge Aamdal.

Mindre import
Men spørsmålet nå er om den globale finanskrisen begynner å påvirke Kina.
– Den amerikanske importetterspørselen begynner å avta, og dermed svekkes Kinas eksport til USA. Det er derfor rimelig å vente svakere tegn fra Kina. Men siden veksten i Kina har vært for høy og myndighetene har satt bremsene på, er det også lett for dem å slippe bremsene litt opp. Og det begrenser fallpotensialet noe, mener Aamdal.

– Også den kinesiske veksten er jo avhengig av investeringskapital utenfra. I krisetider som dette vil tilgangen på det være mindre. Det kan også bidra til å trekke veksten i kinesisk økonomi noe ned.

Ifølge senioranalytikeren vil Norge merke nedgangen i den økonomiske veksten i Kina, først og fremst via mindre eksport av råvarer som olje og metall.

Lavere oljepris
Aamdal får følge av analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.
– Lavere kinesisk vekst bidrar til en svakere vekst i etterspørselen etter olje. Kina er jo ett av de landene som de siste årene har hatt størst vekst i sitt oljeforbruk. Hvis man får en avmatting der også, som det ser ut til at vi får i resten av verden, kan det føre til at vi får en enda lavere oljepris enn vi ellers ville ha fått, sier Eek-Nielsen til NTB.

Samtidig vil lavere vekst gi mindre inflasjon i Kina, noe som er godt nytt for Norge.
– Inflasjonen i Kina har vært høy, med særlig høy prisvekst. Mindre inflasjon gir lavere prisvekst, og det kan innebære at vi fortsatt kan importere billige varer fra Kina, som er bra for Norge, forklarer Eek-Nielsen.

Forsiktig pessimist
Han synes det er for tidlig å si om Norge har grunn til å være bekymret etter meldingene fra Kina.
– Utviklingen er åpenbart negativ. Vi har også sett at aksjemarkedet i Kina har falt dramatisk, mye mer enn i resten av verden. Og det tyder ikke på at vi kan vente oss fantastisk vekst der. Men på den annen side har det vært unormalt høye forventninger til veksten i det kinesiske aksjemarkedet, så det er ikke så rart at det faller noe. Jeg synes ikke det ser skrekkelig bra ut, jeg kan ikke si det, sier Eek-Nielsen.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger