Gudrun er løftet på plass

Publisert 19. juli 2013

Statoil bekrefter at plattformdekket er plassert på stålunderstellet i Nordsjøen.

Ifølge Statoils hjemmesider ble arbeidet gjennomført 25 timer etter at dekket til Gudrun-plattformen forlot Aibels verft i Haugesund.

– Dette har vært en trygg og effektiv operasjon under gode forhold i havet, sier Øyvind Haugsdal, leder for transport- og installasjoner i Gudrun-prosjektet.

I tre og et halvt år har han jobbet med å planlegge dette løftet.

Starter 1. kvartal 2014
Plattformdekket landet på understellet klokken 17.43 torsdag. Da flammebommen var løftet på plass fredag morgen, nådde Gudrun sin fulle høyde, 232,5 meter.

Nå skal plattformdekk og understell kobles sammen og plattformen gjøres klar til produksjonsstart som er estimert til 1. kvartal neste år, skriver Statoil.

Feltutbyggingen ligger an til å koste om lag 2 milliarder kroner mindre enn opprinnelig investeringsramme på 21 milliarder kroner. Årsaken til dette var at selskapet fikk gode priser da de tildelte kontrakter i 2010, i et marked preget av finanskrisen. Selskapet beskriver det som en vinn-vinn situasjon. Gudrun-lisensen fikk gode priser, leverandørene fikk helt nødvendige kontrakter.

– Minst like viktig er streng endringskontroll underveis og et sterkt driv i hele Gudrun-organisasjonen for å klare dette sparemålet. Alle fagfelt har bidratt, sier Øvrum.

Mange om prosjektet
Dekkskontrakten (ingeniørarbeid, bygging og innkjøp) gikk til Aibel.

Ingeniørarbeidet ble utført i Norge og Singapore. To av dekksmodulene ble bygget ved Aibels verft i Thailand og én på verftet i Haugesund med underleveranser fra Polen.

Dekket ble også satt sammen i Haugesund. Helikopterdekket kom fra Kina, boligkvarteret ble levert av Apply Leirvik. Stålunderstellet, som allerede har stått i havet i nesten to år, kommer fra Kværner Verdal. Transport og installasjon er utført av italienske Saipem.

Rettighetshavere i lisensen: Statoil, operatør (75 prosent) og GDF SUEZ E&P Norge (25 prosent).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger