Publisert 4. februar 2000

(Aberdeen) Britiske EIC overvåker nær 9.000 offshoreprosjekter på verdensbasis 24/7. Denne uken lanserte de sin ferskeste markedsrapport i Aberdeen, og tallene er klare: Det er gode tider i vente for norske og britiske leverandører. Dog med forbehold.

GODE TALL: Energy Industry Council, stiftet i 1934 og nå
med over 600 leverandørbedrifter på julekortlisten, spår
gode tider for norsk og britisk leverandørindustri. Her
representert ved direktør Phil Goddard (t.v.) og
konsernsjef Mike Major (Foto: Magnus Birkenes)
UNDERVANNSLYKKE: Over USD 62 milliarder skal
investeres subsea på norsk sokkel i nærmeste fremtid, spår
EIC (Foto: FMC)

Energy Industry Council (EIC) den største britiske handelsorganisasjonene for offshore leverandørindustri, og har utelukkende fokus på olje-, gass- og energiindustrien. Organisasjonen representerer over 600 selskaper, har åtte kontorer spredt over hele verden, og overvåker alle offshoreprosjekter i verden på døgnbasis. Det tilsvarer et godt øye med nær 9.000 prosjekter, over vann, under vann og over alle lande- og sokkelgrenser.

– Det gjør at vi kan uttale oss med ganske stor autoritet, sa EICs direktør Phil Goddard under årets Offshore Europe-konferanse i Aberdeen.

Godt norsk nytt
Denne uken lanserte EIC sin ferskeste investeringsrapport, fordelt over regioner, disipliner, land og tid. Den gir et godt utgangspunkt for norsk offshoreindustri.

– Våre studier viser at over 178 milliarder dollar skal investeres i pågående eller snart kommende utbygginger på norsk og britisk sokkel. Over 50 av disse milliardene er relatert til FPSO-prosjekter, og over 110 milliarder er relatert til subseautbygginger, forklarte Goddard.

I følge EIC er norsk sokkel i global sammenheng den tredje største investeringsregionen, med over 106 milliarder dollar i vente, bare slått av Russland (USD 114 milliarder) og Kazakhstan (USD 130 milliarder).

EIC forventer at over USD 22,5 milliarder skal investeres i det norske flytermarkedet (FPSO/FSU/FPU), fordelt over 11 prosjekter.

Det er derimot ingenting i forhold til subseasegmentet, som på norsk side kan få nyte godt av USD 62 milliarder. EIC nevner her spesielt prosjekter som Skarv, Snadd og Idun som store bidragsytere til tallene.

Et lite Obs!
Organisasjonen er derimot forsiktige med å male alt rosenrødt for leverandørene. Blant annet peker Goddard på at den godt befestede posisjonen mange store, sørasiatiske selskaper har opparbeidet seg innen FPSO-leveranser, kan gjøre det stadig vanskeligere for mindre selskaper å karre til seg en del av kaka.

EIC er spesielt begeistret for Statoils mye omtalte fast track-prosjekter, som nå også andre selskaper (les: Total) har begynt å kopiere tankegangen bak. Goddard og EIC kommer her med noen skarpe advarsler til leverandørene som ønsker å være en del av dette:

– Fast track-konseptene kan få enorm verdi for leverandørkjeden, men selskaper som ønsker en del av dette, må følge med. Det nytter ikke sjekke status på disse prosjektene en gang i blant; man må følge dem kontinuerlig. Man må også være klare for å omstille seg meget raskt, få ting produsert meget raskt og omsette ting i høyt tempo. Klarer man ikke det, går kontrakten til noen andre. Statoil, for eksempel, har ikke tid til å vente; det bryter med konseptet, sier Goddard.

Flere aber
Hvor mange av disse kommende prosjektene vil dere si er i fare grunnet manglende kompetanse eller bemanning?

– Mangel på folk er et kontinuerlig problem, som uten stans blir diskutert blant våre medlemmer. Vi har spesielt sett dette i forhold til eksempelvis LNG-prosjekter offshore Australia, hvor det har oppstått store forsinkelser og kostnadsoverskridelser grunnet personellmangel, sier Goddard til Oilinfo.

– Vi har ikke det optimale svaret på det, men det er konstant en bekymring, legger han til.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger