Publisert 4. februar 2000

Gunnar H. Leistad i Maersk Oil Norway mener man offshore fokuserer for mye på klemte fingre og for lite på storulykkepotensiale.

– Det er en million ting som kan gå galt offshore. Den som skrur til bolten, må vite at om han skrur til bolten feil, kan det bety en ulykke flere år senere, sier Leistad til forsamlingen på den 21. Kristiansandskonferansen innen bore- og brønnteknologi.

Leistad forteller om en undersøkelse han gjorde en gang, hvor han hentet opp personell fra en rigg for å skissere opp mulige risikopunkt ved montering av en blow-out preventer. Personellet kom opp med flere risikopunkt, men alle var med fokus på småulykker, og ingen kom opp med ting som hadde storulykkepotensiale lenger fram i tid.

– Det som vanligvis diskuteres på riggene er småulykkene, og det som handler om storulykker blir sjelden snakket om offshore, sier Leistad.

årsaken kan være storulykkenes natur.

– Storulykker er kompliserte og vanskelig å snakke om. Småulykker er derimot letter å snakke om, alle har en mening om det, sier Leistad, og peker også på at det er billigere å gjøre noe for å forebygge småulykker, mens storulykker er betraktelig dyrere å gjøre noe med.

– Men vi trenger høyere fokus på storulykker. Det er komplisert, men vi må få det til, sier Leistad.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger