Publisert 7. november 2007

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) fikk støtte for de norske CO2-renseplanene i sine møter med EU-kommisjonen onsdag. Men fortsatt er hun usikker på om tidsplanen for Mongstad holder.

NTB

Foto: Øyvind Midttun

– Jeg er fortsatt urolig for tidsfristene. Men det som er veldig gledelig er at jeg har fått en veldig klar bekreftelse fra EU-kommisjonen om at de er opptatt av karbonfangst og lagring, og at de mener det er klokt og fornuftig at Norge går foran med våre prosjekter, sier Haga til NTB.

Hun understreker at Norge ikke ligger foran EU i tenkning om CO2-rensing, men at testprosjektet på Mongstad rent faktisk er det første prosjektet av dette slaget som er notifisert i EU-systemet.

Dermed blir den pågående behandlingen av saken i EFTAs overvåkingsorgan ESA den første vurderingen av statsstøtte til slike prosjekter som gjøres i EU-systemet.
– Dette er nybrottsarbeid, sier Haga.

EU-regler utsatt
Parallelt med ESAs vurdering av testprosjektet på Mongstad, arbeider EU-kommisjonen med nye regler for statsstøtte til miljøprosjekter. Disse skulle ha blitt klare før jul, men er nå utsatt til 23. januar neste år.

Haga understreker at hun nå jobber med flere parallelle spor i forhold til EU-systemet for å sikre at det ikke vil oppstå hindringer for den norske CO2-rensingen.

Det primære sporet er å overbevise ESA om at Mongstad-prosjektet er en fornuftig investering for den norske staten, og dermed ikke å regne for statsstøtte. Hvis ikke det når fram, vil Norge argumentere med at prosjektet er av så stor allmenn interesse at unntaksbestemmelsene om statsstøtte i EØS-avtalen slår inn.

Det tredje sporet er å føre politisk kontakt med EU-systemet for å få CO2-fangst og lagring inn i det kommende EU-regelverket om statsstøtte. I den sammenheng er Haga godt fornøyd etter sine møter med EUs konkurransekommissær Neelie Kroes og energikommissær Andris Piebalgs onsdag.

Nye kontaktpersoner
– I løpet av møtet ble det bestemt at vi nå får en konkret kontaktperson hos dem begge å forholde oss til i tiden framover, sier Haga, og legger til at hun ikke har opplevd den type kontakt i EU-sammenheng tidligere.

Det neste skrittet for Norge i forhold til ESA-behandlingen, blir nå å svare på et omfattende sett av spørsmål ESA i forrige uke stilte om testprosjektet på Mongstad.
– Vi, det vil si ESA, trenger tall og statistikker, sa Kroes etter møtene onsdag, men sier at de er positivt innstilt til prosjektet.

Hagas departement skal nå være bare dager unna et svar til ESA, og Haga lover å holde fullt trykk framover.
– Jeg skal gjøre alt jeg kan for at vi skal ha en investeringsbeslutning i første kvartal 2008. Men det er fortsatt for tidlig å si det, for det er usikkert hvilket regelverk ESA skal fatte sin beslutning på grunnlag av, sier Haga.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger