Publisert 7. april 2008

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) avviser at det var henne som tok initiativ til konsulentavtalen med partifellen Eli Arnstad.,NTB

– Vi greier ikke i departementet å identifisere hvem som kom på dette først. Det framsto som opplagt for alle at Arnstad hadde en kompetanse vi kunne trekke veksler på, sier Haga.

Hun påpeker at Olje- og energidepartementet har hatt behov for mer kunnskap om fornybar energi og sier hun ikke har hatt noe med selve arbeidsavtalen å gjøre.

– Konsulentavtalen ble hele tiden håndtert av embetsverket. Jeg har ikke hatt en eneste finger i den. Det er snakk om en standardavtale som er inngått med mange andre. Men fordi det har vært begått formelle feil hos oss i flere konsulentavtaler, skal vi ha en ekstern, juridisk gjennomgang av alle kontrakter, sier hun.

Inngikk avtale
Eli Arnstad inngikk en konsulentavtale med departementet kort tid etter at hun gikk av som Enova-sjef på grunn av mobbeanklager. For oppdraget får Arnstad en årslønn på 450.000 kroner i tillegg til etterlønnen hun i en overgangsperiode mottar fra det statlige selskapet.

På Stortinget reiser flere opposisjonspolitikere spørsmål ved konsulentavtalen, som ikke ble utlyst offentlig. Først når oppdragets verdi overstiger 500.000 kroner krever loven full anbudsrunde. Dagens Næringsliv kunne mandag fortelle at en annen og lignende konsulentavtale ble inngått med en tredje part, omtrent samtidig med at Arnstad inngikk kontrakt med departementet.

– Vi vil ha svar på hvorfor statsråden brøt loven da hun engasjerte Arnstad. Videre vil vi vite hvorfor oppdraget ble delt slik at det falt under grensen for formell anbudsrunde, sier Per-Kristian Foss (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til NTB.

To oppdrag
Haga har benektet at Arnstads kontrakt ble inngått som en vennetjeneste, men må likevel besvare Stortingets spørsmål om saken.

– Jeg snakket ikke med Arnstad om konsulentoppdraget overhodet. Mitt forhold til Arnstad er så fjernt at det ikke er i nærheten av reise spørsmål om habilitet, sier Haga.

Haga sier hun ikke har noe svar på hvorfor konsulentoppdraget til Arnstad hadde en verdi som ligger akkurat under grensen for formell anbudsrunde og gjentar at det ikke var henne som forhandlet fram avtalen.

Olje- og energiministeren mener dessuten at det ikke er snakk om ett konsulentoppdrag som ble delt, slik man lett kan få inntrykk av.

– Det er snakk om to konsulentoppdrag gitt på omtrent samme tidspunkt. Innholdet i disse oppdragene var ulike. Det ene handlet om å berede det faglige grunnlaget for bioenergistrategien og er i ferd med å avsluttes. Konsulentoppdraget til Arnstad er knyttet til bygningsdirektivet og arbeidet med bioenergistrategien, men da med et mer politisk utgangspunkt i form av virkemidler.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger