Publisert 14. november 2007

Olje- og energiminister Åslaug Haga vil «tydeliggjøre sine forventninger» til oljeselskapene om å legge til rette for arbeidsplasser i Nord-Norge.

NTB

Hun sier til NTB at hun er langt mer optimistisk til ringvirkningene av olje og gassvirksomheten i Nord-Norge enn det Fafo-rapporten er. Haga sier det foreligger mange forskerrapporter som sier noe om utviklingen i Nord-Norge.

– I fjor kom det en Econ-rapport som konkluderte med et nordnorsk eventyr. Jeg er noe mer edruelig enn Econ, men klart mer optimistisk enn Fafo, sier statsråden.

I Fafo-rapporten som tidligere statsråd Gudmund Hernes og Fafo-leder Jon M. Hippe er ansvarlige for, blir det hevdet at det uansett utbygging i Nord-Norge vil være etablerte miljøer i sør som får størst nytte av aktivitet på nordnorsk og russisk sokkel.

Haga understreker at det ikke bare er overfor StatoilHydro hun vil gjøre det klart hva regjeringen ønsker, men at det gjelder alle selskaper med virksomhet på norsk sokkel.
– Det er ikke snakk om en særbehandling av det statsdominerte oljeselskapet, sier Haga.

Uforløst potensial
Olje- og energiministeren sier hun vil studere grundig de forskerrapportene som foreligger, men understreker samtidig at det er regjeringen som skal vise handlekraft.

Selv mener Haga at det foreligger et betydelig uforløst potensial for leverandørindustrien i Nord-Norge.

Som ansvarlig for olje- og gassvirksomheten er jeg opptatt av å legge til rette for at petroleumsvirksomheten i nord skal få større ringvirkninger på land enn den har i dag.

I den forbindelse lover Haga å ha spesiell oppmerksomhet rettet mot selskapenes plassering av driftsorganisasjonene og forsyningsbasene på land.

Det skjer noe
Statsråden mener det er viktig å minne om at det faktisk skjer mye i nord allerede.
– Bare i Hammerfest regner vi nå med 300 faste arbeidsplasser som følge av utbyggingen. På Helgelandskysten vil Skarv-utbyggingen gi 40 nye arbeidsplasser i Sandnessjøen og elleve i Brønnøysund.

Selvsagt forstår jeg at mange ønsker at det skal skje noe mer og noe raskere, men vi må samtidig huske på det positive som faktisk foregår, mener Haga.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger