Publisert 4. februar 2000

Norwind har utviklet et fartøy for installasjon av offshore vindturbiner som kan halvere kostnadene for installeringen av vindmøller til havs.

Det Bergen-baserte selskapet Norwind hadde sitt første oppdrag i fjor sommer, da de sikret seg en EPCI

IVAN øSTVIK:Norwind-direktøren påpeker det store
potensialet i havvind for norske leverandører. (Foto:
MAIKEN REE)

(engineering, procurement, construction and installation) kontrakt i Tyskland på vindparken Alpha Ventus.

– Vi innså at forsyningskjeden innen offshore vind byr på store utfordringer, noe som gjør at flere av prosjektene fram i tid er vanskelig å realisere. Derfor har vi satt i gang arbeidet med å utforme et nytt fartøy for logistikk og installasjon av vindmøller til havs, sier Ivan østvik, direktør for businessutvikling i Norwind, under SPEs seminar i Bergen onsdag.

Kan være klart i 2013

Selskapet har jobbet med å designe det nye fartøyet i to år, men selve konstruksjonen er ikke påbegynt. Først må en potensiell kunde på plass.

– Vi arbeider med en kunde som kan gjøre at fartøyet står klart i 2013, sier østvik til Oilinfo.

Det nye fartøyet bygger på samme design som subsea konstruksjonsfartøy, med roteringsutstyr som er tilpasset offshore vindindustrien. Fartøyet vil bli rundt 190 x 40 meter stort, og ifølge østvik ha en noenlunde samme prislapp som et subsea konstruksjonsfartøy. Det nye fartøyet vil kunne erstatte fem til seks av fartøyene som blir brukt i dagens installasjonsarbeid av offshore vindmøller, noe som tilsvarer en halvering av kostnadene for installering av hvert fundament.

Norge har erfaringen

– Norge har et stort potensial til å kunne bli en viktig aktør innen offshore vindindustri, særlig innen bygging og installasjon av fundamenter. Det er kun vi som har denne erfaringen. Vi ligger et år eller to foran våre konkurrenter, som for det meste er aktører i Tyskland og Storbritannia, sier østvik.

Norwind har sitt marked utelukkende i Tyskland og Storbritannia, og håper nå at norske leverandører skal innse potensialet i offshore vind.

– De tyske ambisjonene innen offshore vind er nesten like store som i Storbritannia, og de ligger også litt foran det britiske markedet. Vi forsøker å kommunisere dette til norske leverandører, og har blant annet utformet en rapport for NCE Subsea, som påpeker potensialet og eksemplifiserer hvordan olje- og gassleverandører enkelt kan gå over til å forsyne havvindmarkedet. Mange aktører ser nå dette som en ny nisje, sier østvik til Oilinfo.

Mindre marginer

– Er offshore vindmarkedet like lukrativt for bedrifter som olje og gass til tider har vært?

– Det er mindre marginer i offshore vind enn i olje og gass. Innen olje og gass er det som regel one-off utbygginger, mens innen offshore vind blir det serieproduksjon. Vi tror dette markedet er stort, og særlig installasjonsfartøy vil ha et godt marked fra 2013 og framover, påpeker østvik.

I Storbritannia estimeres det at 80.000 nye arbeidsplasser til komme som følge av offshore vindindustrien. I EU kan industrien skape hele 200.000 jobber.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger