Publisert 13. oktober 2006

SV-leder Kristin Halvorsen blir møtt med krav fra alle kanter om at SV må ut av regjeringen, men framstiller gasskraftverk-vedtaket nærmest som en miljøseier.

NTB

– Vi har svelget en LITEN kamel og gått med på CO2-rensing fra 2014 i stedet for 2012. Alternativet til full CO2-rensing i 2014 hadde vært gasskraftverk på Mongstad med null rensing, sier SV-lederen.

Hun holdt en meget offensiv innledning på seminaret for stortingsgruppa og partiledelsen på Sundvollen fredag. Halvorsen tegnet og forklarte for å vise at SV har vunnet en seier i gasskraftsaken, ikke lidd et ynkelig nederlag slik både opposisjonen på Stortinget og miljøbevegelsen hevder. Også Bergen SV ber om at SV må vurdere sin egen regjeringsdeltakelse.

Kompromiss
– SV vil ha 100 prosent rensing av gasskraftverk, Arbeiderpartiet null. Ved valget fikk SV 8,8 prosent, Arbeiderpartiet 32,8. I Soria Moria-erklæringen står det at nye konsesjoner til gasskraftverk skal basere seg på CO2-fjerning. Ap har beveget seg fra null til dette, og det er et ekstremt ambisiøst mål, sier hun.

Halvorsen tegnet en liten kamel for å vise hva SV har måttet svelge.
– Statoil ville i utgangspunktet ikke forplikte seg til noe som helst når det gjelder CO2-rensing, men stanset på en forpliktende avtale om full rensing i 2014. Mer var det ikke mulig å oppnå, sier hun.

Aps smertegrense
Halvorsen understreker at det ville vært uakseptabelt for Arbeiderpartiet hvis gasskraftverket på Mongstad ikke ble bygd. Alternativet hadde vært at Arbeiderpartiet gikk sammen med Høyre og Fremskrittspartiet om et gasskraftverk uten rensing.

– Vår lille kamel er ikke hele bildet. Hele tiden må vi se at alternativet hadde vært bånn i bøtta. Vi kan bidra til å forandre verden ved å eksportere god miljøteknologi, sier hun.

Kjell Magne Bondevik mener SV må tenke over sin regjeringsdeltakelse. Halvorsen ber ham tenke over sine egne gasskraftsynder og «ikke pipe så høyt i hornet på veggen».

– Kjell Magne Bondevik gikk av på gasskraftverk i 2000, men han kom tilbake i regjering med Høyre og tillot gasskraftverk uten rensing på Snøhvit og Kårstø. Totalt vil disse kraftverkene slippe ut 60 millioner tonn CO 2 i sin levetid. Vi godtar to år uten rensing, som innebærer 1,8 millioner tonn, sa Halvorsen.

Nei takk
Natur og Ungdom ventet på Kristin Halvorsen utenfor møtesalen, men SV-lederen sa nei takk til en innrammet SV-logo som var tilgriset av olje.

– Regjeringsmakt er blitt viktigere for SV enn miljø og solidaritet. Vi skal stoppe gasskraftverket og tvinge SV ut av regjering, sa Natur og Ungdoms nestleder Ingeborg Gjærum. Hun anklager SV for å ha blitt et forurensingsparti, og mener avtalen med Statoil om CO2-rensing har null verdi.

– Jeg er uenig i den konklusjonen. Vi har en forpliktende avtale med Statoil, og alternativet hadde vært null rensing, sa Kristin Halvorsen.

Skuffet Lysbakken
SVs nestleder Audun Lysbakken er skuffet over at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke sto hardere på overfor Statoil i kravet om CO2-rensing.

– SV har måttet føre denne kampen for mye alene. Det må være helt klart for alle som slåss for miljøet hvem som har dratt lasset her. Miljøbevegelsen burde også legge et press på Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier han til NTB.

Lysbakken sier han forventer at Ap og Sp står sammen med SV om å sørge for at Statoil oppfyller avtalen om rensing av CO2 fra 2014.

– Jeg føler meg trygg på at avtalen blir holdt, men rensingen kommer for sent, og det er jeg lei meg for, sier Lysbakken til NTB.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger