Halvparten vil jobbe innen olje og gass

Publisert 6. februar 2013

Men få vet hvilken utdanning som trengs for å jobbe i industrien. Det viser en undersøkelse blant ungdom, utført av meningsmålingsinstituttet Ipsos MMI på vegne av Norsk olje og gass.,Undersøkelsen viser at nærmere halvparten av ungdommene kan tenke seg å jobbe i olje- og gassindustrien, en oppgang på syv prosent fra året før. Det skriver Norsk olje og gass på sine hjemmesider .

Den landsomfattende undersøkelsen ble gjennomført blant ungdom mellom 15 og 19 år før jul, og undersøker unges utdannings- og yrkesvalg og holdninger til olje- og gassnæringen generelt.

– Det er svært gledelig at stadig flere unge kan tenke seg en jobb innenfor olje- og gassindustrien, sier Jan Hodneland, direktør for kompetanse i Norsk olje og gass.

Positive
Undersøkelsen viser også at de unge er positive til industriens fremtid, og hele ni av ti ungdommer mener den har gode fremtidsutsikter. I undersøkelsen bekrefter de også at industrien er verdenslende, begge viktige elementer for unge som skal velge utdanning og yrke.

– Jeg tror det har kommet klarere og klarere frem hvilken stor industri som har bygd seg opp på grunn av oljen og gassen, også på land, og mange spennende arbeidsoppgaver. Og mange ungdommer gir uttrykk for at de skjønner at den er langsiktig, og at den gir både spennende, men også trygge arbeidsplasser fremover, sier Hodneland.

Flertallet kan ikke oppgi fag

Til tross for økende interesse for olje- og gassindustrien, sier nærmere syv av ti at de ikke kan oppgi aktuelle yrkesfag for industrien.

– Det er bekymringsverdig at bare tre av ti unge vet hvilke utdanningstilbud som trengs for å jobbe i industrien, særlig når fagbrev er kjernekompetanse for all aktivitet offshore, sier Hodneland

Undersøkelsen viser også hvilke informasjonskanaler ungdommen bruker når de søker informasjon om utdanning. Seks av ti ungdommer bruker nettet som sin viktigste informasjonskilde i søken etter utdanningsinformasjon. Skolerådgivere kommer på andreplass, og tre av ti ungdommer oppgir rådgivere som sin viktigste informasjonskanal.

– Undersøkelsen bekrefter viktigheten av en profesjonell rådgivningstjeneste i skolen, sier Hodneland.

Det er også vanskelig for mange unge å vite hvilke utdanninger på universitet og høyskoler som er sentrale for industrien. Her vet en av ti at ingeniørutdanning kan gi jobb innenfor industrien, matematikk er også et studium flere oppgir som aktuelt.

– Det er påfallende at ingen av de spurte oppgir geologi som aktuelt fag for industrien, med tanke på at geofag er et eget fag i den videregående skolen. Her har vi en jobb å gjøre sammen med skolen. Mer informasjon om fagarbeideren, ingeniøren og realistenes avgjørende rolle for industrien må komme bedre frem, både for de unge, deres foreldre og skolerådgiverne, avslutter Hodneland.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger