Publisert 22. mars 2007

– Sykefraværet er fortsatt for høyt selv om veksten i fraværet ser ut til å ha stoppet opp, sier arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Økningen i sykefraværet er aller størst blant unge kvinner.,NTB

Arbeidsminister
Bjarne Håkon Hanssen

De siste ledighetstallene fra Statistisk sentralbyrå viser en svak oppgang i fjerde kvartal i 2006 sammenlignet med samme kvartal året før. Økningen er størst blant de yngste. Sykefraværet i fjerde kvartal i fjor var på 6,8 prosent.

Hanssen understreker behovet for de nye reglene for oppfølging av sykmeldte som nylig er trådt i kraft.

Tettere oppfølging
– Vi har innført en tettere oppfølging av de sykmeldte. Hovedpoenget er at arbeidsgiver i større grad enn tidligere skal tilrettelegg for og følge opp sykmeldte. Det er viktig å komme tidlig i gang med å finne løsninger som hindrer unødig lange sykefravær, sier statsråden.

Også arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie sier at arbeidsgiverne må legge større vekt på sykefraværsarbeidet. Han viser til at endringene i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven forsterker arbeidsgivernes ansvar, og at det stilles økte krav til mer aktivitetsorienterte tiltak tidligere i sykmeldingsperioden.

For at sykmeldte skal komme raskere i arbeid, innføres det i løpet av sommeren en ordning med kjøp av helse- og rehabiliteringstjenester.

Svak oppgang
Oppgangen i sykefraværet er svak. Ved utgangen av fjerde kvartal i fjor var det totale sykefraværet på 6,8 prosent. Det legemeldte sykefraværet i fjerde kvartal 2006 holdt seg uendret på 5,8 prosent, mens det egenmeldte gikk opp fra 0,9 til 1,0 prosent i forhold til tredje kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Sykefravær, egen- og legemeldt
For kvinner gikk sykefraværet opp fra 8,4 til 8,6 prosent, mens fraværet for menn var uendret på 5,4 prosent.
Det samlede sykefraværet økte med 1 prosent fra fjerde kvartal 2005 til fjerde kvartal i fjor. Sykefraværet i fjerde kvartal i fjor var imidlertid 9,1 prosent lavere enn i 4. kvartal 2001 da avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv ble inngått.

Unge kvinner øker mest
Økningen i sykefraværet er størst blant unge kvinner. I aldersgruppen 20-24 år økte det legemeldte sykefraværet med 7,5 prosent, mens det var en økning på 5,7 prosent for menn i samme alder. Sykmeldingene har særlig økt for personer med lidelser i fordøyelsesorganer, med rygglidelser og sykdommer i luftveiene.

– Fordi det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, er det urovekkende at det legemeldte fraværet øker hos de yngre. Denne uroen forsterkes fordi det også har vært en økning blant også som mottar en uføreytelse, kommenterer Saglie.

Det er nedgang i sykefraværet i Telemark, Hordaland, Finnmark, Hedmark og Møre og Romsdal der sykefraværet gikk ned med mellom 1 og 2 prosent. Det økte med mellom 2 og 4 prosent i Vestfold, Buskerud, Østfold og Oppland. Sykefraværet er fortsatt høyest i Finnmark og lavest i Rogaland.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger