Publisert 14. september 2008

Etter at 30 mennesker er drept i kamper mellom fattige bønder og den høyreorienterte opposisjonen nord i Bolivia, vil den sosialistiske regjeringen og en høyreguvernør nok en gang forsøke å løse krisen i det sterkt splittede landet.,NTB

President Evo Morales innførte fredag unntakstilstand i Pando, en av flere rike provinser der guvernørene er sterkt imot Morales’ sosialistiske politikk. Han har også utstedt arrestordre på Pandos guvernør Leopoldo Fernandez, hvis tilhengere anklages for å ha gitt ordre om en «massakre».

Søndag var imidlertid guvernøren i den ressursrike provinsen Tarija, på vei til hovedstaden La Paz, for å delta i en ny runde med forhandlinger. Han oppfordret president Evo Morales til personlig å delta i samtalene.

Konflikt med USA
Konflikten i Bolivia har også ført til en mer tilspisset situasjon mellom USA og flere søramerikanske land. Både i Bolivia og Venezuela er USAs ambassadører utvist, mens Honduras nekter å godkjenne USAs nye ambassadør.

Mandag møtes søramerikanske ledere til krisemøte i Chiles hovedstad Santiago, etter at landets president, Michelle Bachelet, har tatt initiativ til møtet. Blant dem som har meldt sin ankomst er Venezuelas venstreradikale president Hugo Chávez, som samarbeider nært med Morales.

– Vi må unngå en større tragedie, sier Chávez i forbindelse med sammenkomsten.

– Mot indianerne
Det kunne en stund se ut til at Morales og guvernørene var villige til å inngå et kompromiss, men bare få timer etter at Morales inviterte fire av sine motstandene til forhandlinger, anklaget han dem for å ville styrte regjeringen i et «fascistisk og rasistisk kupp».

Den venstreradikale lederen er den første presidenten i Sør-Amerika med indiansk bakgrunn.

– Planen deres er å styrte indianerne. Det kan hende de greier å styrte indianerne, men de greier ikke å styrte det bolivianske folket. Se bare hvor upatriotiske de er. De er fiendene til alle bolivianere, sa Morales da han lørdag talte til tusenvis av mennesker i den sentrale byen Cochabamba.

Mange av innbyggerne er fattige kokabønder, med samme bakgrunn som Morales.

Militær kontroll
Presidenten sa også at han er fast bestemt på å innføre reformer som innebærer at jord skal omfordeles fra rike jordeiere til fattige bønder. Det er blant annet dette forslaget opposisjonen er sterkt imot, og som gjør at de ønsker seg større selvstyre.

Pando er nå under militær kontroll, og soldater gjennomsøkte søndag morgen gatene i provinshovedstaden Cobija, ifølge byens ordfører Luis Flores.

Et øyenvitne sier imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at byen virker helt forlatt, og at det ikke er soldater i gatene.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger