Publisert 14. desember 2007

Både EU og USA regner med et kompromiss i klimaforhandlingene på Bali, til tross for harde motsetninger.

NTB

Miljøministrene på Balikonferansen forhandlet fredag på overtid. Striden sto, som vanlig, mellom EU og USA.

Men Tysklands miljøvernminister Sigmar Gabriel, som spilte en sentral rolle i innspurten av forhandlingene, har god tro på en løsning.
– Alle parter viser vilje til fleksibilitet, til å søke kompromiss, sier han. USAs klimaforhandler Harlan Watson tror også på enighet, uten å gå i detaljer om hva et mulig kompromiss kan inneholde.

Klimakonferansen på Bali skal vedta et såkalt veikart for forhandlingene fram mot en ny internasjonal klimaavtale, som etter planen skal vedtas på klimakonferansen i København i 2009.

– Kontrast
Også miljøvernminister Erik Solheim regner med et kompromiss i løpet av dagen eller natta, men har ikke store forventninger til resultatet.

– Det er et hav mellom alvoret i situasjonen og det som skjer i disse forhandlingene. Men det viktigste er at vi nå får et vedtak som gir startskudd for forhandlinger om en ny klimaavtale, og som ikke blokkerer for å få internasjonalt forpliktende utslippskutt eller andre viktige spørsmål inn i den nye avtalen, sier Solheim.

Hovedproblemet i innspurten av forhandlingene var USAs innbitte motstand mot internasjonalt forpliktende utslippskutt. USA la natt til fredag fram et forslag som går inn for frivillige mål, og er blottet for ordet «forpliktelser».

Russland ønsker heller ikke offensivt snakk om forpliktende utslippskutt i forhandlingsmandatet.

Ambisjonsnivå
Det var også uenighet om ambisjonsnivået. EU og Norge ønsker en henvisning til at industrilandene må kutte sine utslipp med 25-40 prosent innen 2020 for å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader. USA mener det vil foregripe forhandlingene.

Indonesia la fram et kompromissforslag som beholder en henvisning til behovet for å halvere de globale utslippene innen 2050, men sløyfer målet for 2020. Men EU erklærte, iallfall offentlig, at de sto fast på sitt forslag.

EU er også misfornøyd med at USAs forslag ikke skiller klart mellom forpliktelsene til rike industriland og utviklingsland.
– Vi står fast på at en framtidig avtale må ta utgangspunkt i konklusjonene fra FNs klimapanel, og som sikrer at industrilandene forplikter seg til betydelige utslippskutt, sa EUs miljøkommissær Stavros Dimas i en kort erklæring tidligere fredag.

Konferansen skulle egentlig vært avsluttet fredag formiddag. Men om ettermiddagen var det tilsynelatende fortsatt langt fram til en løsning, og de fleste regner med at de vil fortsette til utpå morgenkvisten lørdag.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger