Publisert 17. juni 2007

Utbryterrepublikken Somaliland betegnes av observatører som et foregangseksempel når det gjelder fred, stabilitet og demokratisk styresett. Lederne kjemper for internasjonal anerkjennelse som uavhengig fra det kaospregede Somalia.

NTB

Somaliland erklærte uavhengighet fra Somalia i 1991, men er ikke anerkjent som en uavhengig stat av noe land i verden.

Nesten helt uten utenlandsk bistand og pengestøtte har Somaliland innført et flerpartisystem i den tidligere klanstyrte politikken og gjennomført sine første demokratiske valg, mens situasjonen har vært svært urolig i Sør-Somalia.

– Somaliland har bygd opp fred og stabilitet i en konfliktherjet region. Kjell Magne Bondevik ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter sa at vi burde brukes som et studieobjekt for regionen når det gjelder fredsskaping, sier utenriksminister i Somaliland Abdillahi Mohamed Duale.

En politisk delegasjon med president Dahir Riyale Kahin i spissen har den siste uka vært i Oslo som en oppfølging av en Norges-visitt i 2006. På programmet har det stått samtaler i Stortinget, NORAD, Utenriksdepartementet, Flyktningrådet og Oslo fredssenter, i tillegg til møter med somaliske flyktninger.

– Gimmick
Duale mener at det har vært en styrke at Somaliland har måttet klare seg uten utenlandsk hjelp, og kaller bistanden til Sør-Somalia en «gimmick» som gjorde landet avhengig av utenlandsk hjelp.

– Du kan gi en person mat en dag eller to, men før eller senere må du lære ham å fiske, sier han.

Hovedkonsekvensen av at ingen land anerkjenner Somaliland som en suveren stat, er økonomiske problemer.
– Vi har ikke tilgang til økonomiske institusjoner som Verdensbanken og IMF. Og vi trenger flere utenlandske investeringer for å oppnå utvikling, sier Duale.

Han understreker at Somaliland har mange naturressurser som er et godt utgangspunkt for vekst – blant annet olje, gass, mineraler og edelsteiner. Somalilands havn er også viktig, spesielt for Etiopia som etter løsrivelsen fra Eritrea ikke har noen egen kystlinje.

For fred i sør
– Hvis Somaliland anerkjennes, vil ikke det åpne noen Pandoras eske for Afrika. Tvert imot, det vil aldri bli en løsning i Somalia så lenge Somaliland holdes som gissel, sier Duale.

Han mener at Somaliland har oppnådd stabilitet fordi folket i motsetning til i Somalia har klart å stå samlet.
– Myndighetene må være en seriøs samtalepartner med folket og jobbe fra grasrota, sier Duale.

Anerkjennelse
Duale mener Norge har en spesiell mulighet til å anerkjenne Somaliland fordi Norge ikke står ansvarlig overfor EU, men kan ta en unilateral beslutning.

– Norge har engasjert seg på Sri Lanka, Øst-Timor og i Darfur, så hvorfor ikke i Somaliland? spør han. Norges arbeid i fredsprosessen i Somalia har hittil vært fokusert på å støtte opp om den svake regjeringen i sør.

– Sverige har nå klart uttrykt at de vil behandle Somaliland som et selvstendig land i utviklingsarbeid. Dette er ikke det samme som en anerkjennelse, men det gir håp, sier han, som sammen med resten av delegasjonen nettopp besøkte Sverige.

– Vi vil aldri ta nei for et svar. Alle må forstå at vi aldri, aldri vil gå tilbake til en union med Somalia, sier han.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger