Publisert 4. februar 2000

– Norskehavet er et stort basseng, og vi må ikke gi opp troen på gass her, sier analytiker Jarand Rystad, og nevner flere spennende prospekter som står på tapetet.

Rystad er ikke bekymret for gassnasjonen Norges framtid, til tross for skuffende resultater fra avgrensingen av Gro-funnet.

– Les også: Dalsnuten kan avgjøres gassnasjonens framtid
Norskehavet skuffer

– Det finnes mange flere muligheter i Norskehavet, og flere spennende prospekter skal utforskes i nærmeste framtid, sier Rystad.

Forutenom Shells Dalsnuten-prospekt er også E.On Ruhrgas sitt Torunn/ Ursa Major-prospekt i PL 523 spennende. Shell har også et prospekt i Norskehavet i PL 538 som kalles Corvus, mens BG Norge har et spennende prospekt i Pl 522 som kalles Gullris. Også ExxonMobil vil letebore i Norskehavet i det foreløpig ikke navngitte PL 520.

Rystad minner om leteboringen som pågikk på norsk sokkel, før man endelig traff blink med Ekofisk-funnet i 1969. Det ble boret 38 brønner før Phillips gjorde gigantfunnet.

– Akkurat nå er det en del eksisterende gassfelt som ikke blir bygd ut på grunn av markedsusikkerhet. For eksempel mellomstore gassfelt som Peon og Peik kunne vært bygd ut, men selskapene holder igjen på grunn av den lave gassprisen, sier Rystad til Petro.no.

saken fortsetter under bildet

NORSKEHAVET: Til tross for skuffelse på Gro mener Rystad området byr på store muligheter.
(foto:OD)

Må bore mer
Forrige uke uttrykte Gassco bekymring for at det ikke gjøres nok gassfunn på norsk sokkel, og at det vil trenges mer gass etter 2020. Dette sier Rystad seg enig i.

– I og med at Ormen Lange ble nedjustert vil vi på lang sikt trenge mer gass etter 2020. Det blir viktigere å gjøre store funn, men det er fremdeles tid, sier Rystad.

Dersom Norskehavet viser seg å ikke ha de store gassressursene, vil Norge miste sin posisjon i gassmarkedet?

– Nei, det er for tidlig å si. Det er fremdeles mye gass på norsk sokkel, og vi prioriterer olje foran gass. I dag reinjiseres ofte gassen for å øke oljeuttaket på feltene. Det blir gjort flere små gassfunn på sokkelen, og dersom gassprisen tar seg opp kan vi klare å mobilisere dette.

Ifølge Rystad vil gassmarkedet bevege seg i tråd med verdensøkonomien.

– Dersom økonomien tar seg opp vil også gassmarkedet ta seg opp. Det er likevel verdt å merke seg at atlantisk LNG ikke lenger er så lønnsomt på grunn av skifergassens inntog i markedet. Skifergassen er kommet for å bli, sier Rystad.

Vil levere som avtalt
I lys av det skuffende Gro-resultatet har det også vært spekulert i om Norge ikke vil kunne innfri leveringsforpliktelsene av gass til Europa.

Informasjonssjef i Gassco, Kjell Varlo Larsen, mener dette blir feil.

– Det er selskapene som inngår leveringsavtalene til Europa, og disse er basert på eksisterende ressurser, sier Varlo Larsen til Petro.no.

PetroMedia har forsøkt å oppnå kontakt med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen siden fredag forrige uke, uten hell.

På spørsmål om Gro-resultatenes innvirkning på gassmarkedet svarer politisk rådgiver, Ivar Vigdenes:

– Det er selvsagt skuffende når enkeltprosjekt ikke står til forventningene, men det er mange spennende prosjekter framover. Norge skal fortsette å være en stabil gassleverandør.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger