Har godkjent Statoils Mariner-utbygging

Publisert 15. februar 2013

Det største prosjektet på britisk sokkel på over ti år, har Helge Lund i spissen. Nå er 40-milliardersprosjektet godkjent av britiske myndigheter.,

Det britiske departementet for energi og klimaendringer (Department of Energy and Climate Change, DECC) kunngjorde i dag at de har godkjent feltutbyggingsplanen fra Statoil og selskapets samarbeidspartnere for tungoljefeltet Mariner. Dette melder Statoil om i dag.

Prosjektet innebærer investeringer på over sju milliarder amerikanske dollar og er den største nye utbyggingen på britisk sokkel på over ti år, ifølge selskapet. Investeringene utgjør omkring 40 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Statoil forventer å starte produksjonen fra Mariner i 2017, og feltet ventes å produsere i 30 år. Gjennomsnittlig platåproduksjon er anslått til om lag 55.000 fat olje per dag i perioden 2017 til 2020, skriver Statoil.

– Statoil og våre partnere setter pris på samarbeidet med britiske myndigheter og godkjenningen av utbyggingsplanen for dette viktige prosjektet. Nordsjøen er et kjerneområde for Statoil, og vi ser fram til å ta en ledende rolle i en videre utbygging av den britiske delen av bassenget, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Ifølge Statoil blir det etablert en driftsorganisasjon for Mariner i Aberdeen. Over 700 varige fulltidsstillinger forventes.

Feltet vil bli bygget ut med en produksjons-, bore- og boligplattform med et stålunderstell, 50 aktive brønnslisser, og en flytende lagerenhet (FSU) med kapasitet til 850.000 fat olje. I tillegg vil det bli brukt en oppjekkbar rigg de første 4-5 årene.

– Siden Statoil kom inn i 2007 har selskapet utviklet en ledende tungoljeposisjon i området som operatør med en eierandel på 65,11 % i Mariner og 81,6 % i Bressay-feltet. Statoil planlegger å ta en endelig investeringsbeslutning for Bressay i 2013. Bruk av teknologi og kompetanse har økt verdien av Statoils posisjon i området betraktelig.

Mariner-feltet ligger på den østlige Shetland-plattformen i den britiske delen av Nordsjøen, om lag 150 kilometer øst for Shetlandsøyene. Statoil kjøpte 44,44 prosent av Mariner fra Chevron i 2007, og overtok samtidig operatøransvaret.

Statoil kjøpte ytterligere 20,6667 prosent av Mariner fra Nautical Petroleum i 2010. JX Nippon Exploration and Production (U.K.) Ltd (28,89 prosent) og Alba Resources Limited, (6 prosent) er partnere i Mariner. Alba Resources Limited er et heleid datterselskap av Cairn Energy PLC.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger