Publisert 26. november 2020

Eierne av Dogger Bank havvindpark, Equinor og SSE, har ferdigstilt prosjektfinansieringen av de to første fasene av prosjektet.

Samlet utgjør dette den hittil største finansieringen av et havvindprosjekt på verdensbasis, skriver Equinor i en pressemelding.

Den samlede finansieringen, som omfatter senior lånefasiliteter for de to fasene, er på 4,8 milliarder GBP, pluss 0,7 milliarder GBP i andre lånefasiliteter.

65 til 70 prosent av investeringene i selve vindparken i Dogger Bank A og B blir gjeldsfinansiert.

Forsyner britiske hjem

Den endelige lånegruppen, bestående av 29 banker og tre eksportkredittbyråer, omfatter långivere med erfaring innenfor havvind og nære relasjonsbanker til både SSE og Equinor. Den store interessen blant långiverne er en bekreftelse på kvaliteten til prosjektet og bidrar til en attraktiv avkastning til eierne.

– Equinor har forpliktet seg til å bli et ledende selskap i det grønne skiftet, og bidrar til at britiske myndigheter kan levere på sin 10-punktsplan for en fornybar industriframtid. Basert på størrelsen på prosjektet, har vi levert rekordlave priser for det britiske strømmarkedet, og som operatør av havvindparken vil vi fortsette å skape verdier til Storbritannia i mange år framover. Dogger Bank vil forsyne britiske hjem med fornybar strøm, samtidig som havvindparken vil bidra til arbeidsplasser og betydelige investeringer i Storbritannia, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor.

Prosjektet blir bygd ut i tre faser på 1,2 GW hver. De to første fasene blir bygd samtidig, for å utnytte synergier fra geografisk nærhet og felles bruk av teknologi og leverandører. Av den grunn blir de to fasene finansiert samtidig, hvor alle långiverne deltar i hver fase i like stor grad. Dogger Bank A og B vil hver kreve samlede investeringer på om lag 3 milliarder GBP, inkludert investeringer til transmisjonssystemet på feltet (OFTO). Den tredje fasen, Dogger Bank C, blir bygd ut etter en annen tidsplan, der også prosjektfinansieringen vil bli ferdigstilt på et senere tidspunkt.

SSE bygger, Equinor drifter

SSE Renewables leder byggingen av prosjektet på 3,6 GW, mens Equinor skal drifte havvindparken i driftsfasen.

Equinor utvikler seg til å bli et bredt energiselskap, og 2. november i år kunngjorde Equinor sin ambisjon om å bli et klimanøytralt selskap innen 2050. Selskapet har som mål å bli et globalt havvindselskap, og venter å øke sin nåværende installerte kapasitet til 12-16 GW, om lag 30 ganger dagens nivå, innen 2035.

Equinor utvikler store havvindområder i Nordsjøen, på nordøstkysten av USA og i Østersjøen, og forsyner i dag over én million kunder i Europa med fornybar strøm fra havvind. I Storbritannia er selskapet i dag operatør for tre havvindparker, deriblant verdens første flytende havvindpark, Hywind Scotland. I tillegg til utbyggingen av Dogger Bank, planlegger Equinor å utvide to av sine havvindparker i Storbritannia, og dobler dermed sin havvindkapasitet utenfor kysten av Norfolk.

Siste fra forsiden

+

Vurderer salg av Mime Petroleum: – Ikke linket til Balder X-overskridelsen

Nyhetsbyrå: 15 EU-land vil ha makspris på gass

– Kan bli aktuelt å be Nato om hjelp til å beskytte norsk sokkel

Equinor, Vår Energi og Aker BP hever beredskapen i Norge

– Norsk gassforsyning sannsynligvis Europas største sabotasjemål

– Beredskapen på norsk sokkel skjerpes

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger