Publisert 4. februar 2000

– EU har ingen jurisdiksjon i Arktis, sier statssekretær Per Rune Henriksen etter at EU-parlamentets miljøkomité har gått inn for et moratorium mot oljevirksomhet i området.

Vedtaket ble gjort forrige uke i forbindelse med Parlamentets behandling av EU-kommisjonens forslag om felles regler for offshore-sikkerhet. Tirsdag dro statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet til å dra til Brussel.

– EU har ingen jurisdiksjon i Arktis, det er ingen medlemsland som har sokkel inne i arktiske områder, slår Henriksen fast overfor NTB.

Les også:

Kan bruke vetoretten

Vil bevare sikkerhetsregimet

– Men når EU-parlamentet begynner å diskutere disse spørsmålene, er det viktig at vi bidrar med vår kunnskap og kompetanse på arktisk petroleumsvirksomhet, som vi har drevet med i over 30 år, sier han. Han understreket blant annet at Norge har et godt system for å ivareta miljøsikkerheten.

EU satte i gang et arbeid med nye og felles regler for helse, miljø og sikkerhet offshore etter «Deepwater Horizon»-ulykken i Mexicogolfen i 2010.

Offshore-reglene er oppe til behandling i tre komiteer i EU-parlamentet før de skal opp til avstemning i plenum i desember, men regjeringen har gjort det klart at den ikke anser tiltaket for EøS-relevant.

Les også:

– Ingenting radikalt nytt i EUs kommende offshoreregler

– Det blir respektert av EU, sier Henriksen, som møtte saksordførerne i Parlamentets miljøkomité og industri- og energikomiteen tirsdag.

– Oljenæringen, fagforeningene og norske myndigheter kan sammen si at dette vil vi ikke ha på norsk sokkel.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger