Har installert verdens lengste produksjonsrør med varmekabler

Foto: Neptune Energy/TechnipFMC
Publisert 3. august 2021

Neptune Energy har installert og testet verdens lengste oppvarmede produksjonsrør på det egenopererte Fenja-feltet i Norskehavet.

Det skriver selskapet i en pressemelding.

Den 37 kilometer lange rør-i-rør produksjonsledningen anvender såkalt ETH-teknologi (electrically trace-heated) med varmekabler spunnet rundt innerrøret. Dette skal sørge for transport av olje fra Fenja-feltet til Njord A-plattformen. Her vil oljen bli prosessert og eksportert videre.

Den innovative bruken av ETH-teknologi gjør det mulig å knytte feltet tilbake til eksisterende infrastruktur, og på denne måten holde kostnadene lave.

– Installeringen og testingen av ETH-røret er en stor teknisk prestasjon, og et viktig steg fremover for utbyggingen av Fenja-feltet, sier Neptune Energys prosjektdirektør i Norge, Erik Oppedal

– Neptune satser på norsk sokkel, og går ikke av veien for å ta i bruk avansert teknologi for å overvinne utfordringer. Ikke bare er den oppvarmede rør-i-rør-løsningen avgjørende for å kunne utvinne oljen fra Fenja, det er også en kreativ, kostnadseffektiv måte å knytte feltet tilbake til eksisterende infrastruktur.

Verdens lengste ETH-produksjonsrør er utviklet og kvalifisert gjennom et nært samarbeid med TechnipFMC. Denne teknologien er en forutsetning for at Fenja kan bygges ut, fordi oljen fra feltet har et høyt innhold av voks. I normal produksjon holder oljen en høy nok temperatur til å forbli flytende, men ved en lengre produksjonsstans vil den bli geléaktig og må varmes opp for å unngå å tette igjen rørene.

Offshoreinstallasjonen ble utført av TechnipFMC, omtrent 120 kilometer nord for Kristiansund, på 320 meters vanndyp. Fabrikasjonen og monteringen av ETH-røret ble også utført av TechnipFMC.

Boring av produksjonsbrønner på Fenja er planlagt å starte opp fjerde kvartal i år, og skal utføres av Deepsea Yantai.

Lisenspartnere på Fenja (PL 586): Neptune Energy (operatør, 30 %), Vår Energi, (45 %), Suncor Energy (17,5 %), DNO (7,5 %)

Siste fra forsiden

Ventyr har signert kontrakten for Sørlige Nordsjø II

+

Oppdaterer med flere nye avtaler for Transocean-rigger

Vår Energi har gjort oljefunn i Nordsjøen

+

Trenger flere svar – returnerer til Heisenberg-funnet

Brann på Statfjord A

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger