Har produksjonstestet Zafarani-reservoaret i Tanzania

Publisert 3. mars 2014

Statoil har sammen med partneren ExxonMobil gjennomført den første produksjonstesten i Zafarani-funnet i blokk 2 utenfor kysten av Tanzania.

– Datainnsamlingen er viktig for å redusere tekniske usikkerheter ved en mulig framtidig offshore- og LNG-utbygging i Tanzania, skriver Statoil i en melding.

To separate intervaller ble testet under operasjonen. Brønnen strømmet på det meste 66 millioner kubikkfot (scf) med gass per dag og var begrenset av testutstyr.

God reservoarkvalitet og –kommunikasjon ble bekreftet i begge testintervallene. Framtidige produksjonsrater forventes å være høyere enn det som ble oppnådd med testutstyret.

Operasjonen ble gjennomført i Zafarani-2-brønnen på 2400 meters havdyp, om lag 80 kilometer utenfor den sørlige kysten av Tanzania.

– Det pågående avgrensningsprogrammet er avgjørende for å klargjøre grunnlaget for å kunne utvikle offshore gassressursene og første fase av et LNG-anlegg i Tanzania, sier Øystein Michelsen, Statoils landsjef i Tanzania.

– Vi samarbeider nå med vår partner ExxonMobil, blokkene 1, 3 og 4 og myndighetene i Tanzania med å modne fram planene for et framtidig felles LNG-anlegg, sier han.

Zafarani-2 vil bli etterfulgt av avgrensningsbrønnen Zafarani-3, som vil være den siste operasjonen i det planlagte avgrensningsprogrammet for Zafarani-reservoaret, hovedfunnet i en framtidig feltutvikling i blokk 2 i Tanzania.

Testprogrammet på Zafarani-2 etterfølger det femte gassfunneet i blokk 2, Mronge 1, som ble offentliggjort i desember 2013, noe som økte de samlede påviste tilstedeværende volumene i Blokk 2 til 17-20 billioner kubikkfot (Tcf).

Tidligere er det gjort tre store gassfunn i den første borefasen med brønnene Tangawizi-1, Zafarani-1 og Lavani-1. I tillegg ble det gjort et gassfunn i et separat, dypereliggende reservoar i Lavani-2.

Statoil opererer Blokk 2-lisensen på vegne av Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC) med en eierandel på 65 prosent. ExxonMobil Exploration and Production Tanzania Limited eier den resterende andelen på 35 prosent.

Statoil har vært i Tanzania siden 2007, da selskapet ble tildelt operatøransvaret for Blokk 2.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger