Har startet produksjonen fra verdens største havvindpark

Foto: Dogger Bank Wind Park
Publisert 10. oktober 2023

Dogger Bank er nå knyttet opp mot strømnettet i Storbritannia og har begynt å eksportere elektrisitet til land.

Det melder Equinor. 

Den 3,6 GW store havvindparken blir bygget i britisk farvann 130 kilometer utenfor Yorkshire. Utbyggingen skjer i tre faser på 1,2 GW hver, kalt Dogger Bank A, B og C. Kraftproduksjonen fra første turbin har nå startet.

Produksjonen startet etter installering av den første av GE Vernovas Haliade-X-turbiner på 13MW, en av verdens største og kraftigste. Dette er første gang en Haliade-X-enhet blir spenningssatt til havs. Hver rotasjon av de 107 meter lange bladene kan produsere nok energi til å forsyne et gjennomsnittlig britisk hjem med elektrisitet i to dager, ifølge Equinor. 

Equinor blir operatør for driftsfasen av Dogger Bank gjennom anleggets forventede levetid på 35 år. Drift og vedlikehold vil bli utført fra den nylig åpnede driftsbasen i Port of Tyne. Rundt 400 personer vil holde til på basen.

Dogger Bank ligger rundt 130 km utenfor kysten av Yorkshire, og vil dekke et område som er nesten like stort som Stor-London og dobbelt så stort som byen New York. Når anlegget er ferdig, vil det, med en kapasitet på 3,6 GW og 277 turbiner, kunne forsyne strømforbruket tilsvarende seks millioner britiske hjem årlig.

Oppstarten markerer det som til slutt vil bestå av 277, 260 meter høye vindturbiner. Installering og klargjøring av den enkelte turbin vil pågå kontinuerlig frem til full produksjon planlagt i 2026.

Siste fra forsiden

+

Skal bore produksjonsbrønner og topphull på Sleipner

+

26 uplanlagte besøk i året: – Forventede utfordringer i en oppstartfase

+

Noble Integrator har spuddet Alvheim Deep

Sikrer seg tre nye brønner og muligheter for enda flere

– Må utrede hvordan elektrifiseringen påvirker prisområde NO3

+

Equinor har tatt Grane ett steg nærmere elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger