Publisert 1. juni 2006

Irak har tapt flere milliarder dollar på grunn av smugling og tyveri av olje viser en fersk rapport fra det irakiske oljedepartementet.

Rapporten om Iraks økonomi viser også at 20 prosent av all bensin og diesel landet importerer fra naboland har blitt stjålet eller smuglet. Til sammen beløper den ulovlige importen seg til 4.2 milliarder dollar i 2005 skriver nettavisen.no.

Ifølge rapporten er det ikke mulig å fastslå det nøyaktige omfanget av smuglingen, fordi Oljedepartementet ikke har moderne kontrollsystemer for registrering av oljen. I tillegg er det et svakt sentralt informasjonsarbeid i selve departementet.

1551 tankbiler med til sammen 56 million liter bensin, diesel og olje til en pris av 28 millioner dollar kom ikke frem fra Al-Basra til fylkene sør og i sentrum av Irak mellom 1.september 2004 og 15. februar 2005.

I fjor tapte landet en milliard dollar i måneden, utelukkende på grunn av stjålet olje solgt på svartemarkedet. Ifølge rapporten får politiet 500 dollar per lastebil de slipper forbi kontroller, mens lastebilsjåføren får 8500 dollar per transport utenfor Irak.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger