Publisert 21. juli 2005

Styret i Unocal har bestemt seg for å støtte budet fra USAs nest største oljeselskap, Chevron, om en overtagelse av konsernet. Dette til tross for at kinesiske CNOOC byr 7 mrd. mer.

Etter at Chevron satte opp budet på Unocal med ca 5% får selskapet nå støtte fra Unocal-styret, melder Aftenposten. Dette tilsier at Unocal nå prises til 115 milliarder norske kroner.

Styret støtter nå Chevron-budet til tross for at et halvstatlig kinesisk oljeselskap, CNOOC, har budt 122 milliarder kroner for Unocal. Det store spørsmålet nå er derfor om CNOOC nok en gang vil jekke opp sitt tilbud. CNOOC får lån til null prosent rente av den kinesiske staten, og kan dermed legge helt andre avkastningskrav til grunn enn amerikanerne.

Amerikanerne ser med svært ublide øyne på at rivalen Kina skal sikre seg en solid bit av USAs oljereserver både i amerikansk og i asiatiske felter, og flere kommentarorer har også fremhevet at CNOOCs fremstøt bærer bud om en ny virkelighet i internasjonal oljeindustri.

Kinesiske og indiske oljeselskaper får nemlig i stadig større grad frie tøyler for å sikre ressurstilfanget til hjemlandenes eksplosivt voksende økonomi. Det utfordrer ikke bare de vestlige oljeselskapenes muligheter for oppkjøp av mindre virksomheter, men også oljegigantenes forhandlingsposisjon i land som besitter store petroleumsressurser.

Problemstillingen er svært aktuell også i Venezuela, der også norske Statoil kan stå foran store skatteøkninger på produksjonen av olje. Venezuelas forhandlingsposisjon er klart styrket av kinesernes inntog, sier Larry Goldstein i Petroleum Industry Research Foundation til magasinet Fortune.

Slik snur altså energisultne kinesere oljeverdenen på hodet, tror analytikerne. For skulle de vestlige oljegigantene protestere mot skatteskjerpelsene, kommer kineserne raskt til forhandlingsbordet.

Slik tenker også Chevron, som nå gjør alt for å overbevise amerikanske politikere om at motstanderen i budkampen slett ikke er et uskyldig oljeselskap, og hevder at saken dreier seg om et nasjonalt sikkerhetsspørsmål, ifølge Aftenposten

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger