Publisert 1. mars 2006

De kraftige ordene satt svært løst da opposisjonens partiledere gikk til stormløp mot statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

NTB

På rekke og rad sto de fram og beskyldte Stoltenberg for å løpe fra valgløfter, slik at det er blitt stort sprik mellom det regjeringen lovet i valgkampen og den politikken som føres.

– Det er et hav av sprik mellom det som ble sagt og det som gjøres. Det må være ubehagelig for Stoltenberg å sitte i konstant spagat, sier Fremskrittspartiets parlamentariske leder Siv Jensen.

Kritikken dreide seg i hovedsak om regjeringens næringspolitikk.
– Stoltenberg driver billig retorikk fremfor å vise handlekraft, fortsetter Siv Jensen.
– Aktiv næringspolitikk er blitt aktiv næringsretorikk. Det er mye prat, slår Høyre-leder Erna Solberg fast.

– Statsministeren forsøker å bortforklare at han fører en annen politikk som statsminister enn han gjorde som opposisjonsleder. Han skjuler dette i en bråkjekkhet som viser at han ikke har klart overgangen til statsminister, følger Venstre-leder Lars Sponheim opp.
Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten mener at statsministeren fører en politikk som ikke er troverdig.

Avviser kritikken
Det var en smilende og tilsynelatende upåvirket statsminister som kom ut av stortingssalen etter hardkjøret. Han avviste kritikken og sa at han er helt trygg på at valgløftene er blitt, eller er i ferd med å bli innfridd.
– Det er ikke noe nytt at opposisjon og posisjon er uenige. Det viktigste er de store veivalgene. Vi har bidratt til at mange har fått jobb, ledigheten er gått ned og verdiskapningen er høy. Dette er det grunnleggende for oss, sa Stoltenberg etter spørretimen.

I spørretimen la han vekt på at regjeringen ved mer aktivt statlig eierskap og statlige bidrag, bidrar til omstilling. Han understreket at en slik politikk har vært med på å få til vellykkede omstillinger blant annet i Sør-Varanger. Kongsberg, Porsgrunn og Horten.
– Nå skal vi gjøre vårt til at det skal bli like vellykket i Årdal og Skien, understreket han.

Uenige om verktøykassa
Siv Jensen, som innledet spørretimen, viste til at de fleste mener at verktøykassa, som inneholder redskaper for en aktiv næringspolitikk, er blitt tommere.
– Næringsministeren har ikke innfridd løftene om en alternativ næringspolitikk. Næringsfondene som kommer etter at arbeidsplassene er blitt nedlagt, er industripolitisk gravferdsstøtte, sa hun.

– Det finnes ingen nye verktøy og ingen nye virkemidler. Statsministerens gjennomgang av hva som er skjedd tidligere ved ensidige industristeder er nostalgi, fulgte Per-Kristian Foss (H) opp.
Statsministeren svarte med å si at det føres en mer aktiv næringspolitikk og viste til at de statlige virkemidlene og de statlige rammene har økt. Foss hevdet på sin side at de er redusert.
– Påplussingene er større enn kuttene, fastholdt Stoltenberg.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger