Publisert 5. juni 2006

Raftostiftelsen er opprørt over at det Bergen-baserte riggselskapet Frontier Drilling har drevet prøveboring utenfor kysten av Burma.

NTB

Frontier Duchess
Foto: Frontier Drilling

– Alle investeringer som er med på å støtte opp om dette regimet, liker vi svært dårlig. De bør trekke seg ut raskest mulig, sier styreleder Arne Liljedahl Lynngård i Raftostiftelsen til btv.
Riggen «Frontier Duchess» prøveboret i fjor på flere blokker i det såkalte Shwe-feltet, på oppdrag for det sørkoreanske selskapet Daewoo.

Daewoo undertegnet i 2000 kontrakt med Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) som eies og kontrolleres av militærjuntaen i Burma, om å bli hovedoperatør på Shwe-feltet.


– Fellesarv

Stiftelsen Egil Raftos Hus
er en del av Human Rights
House Network, som er
et internasjonalt nettverk
av menneskerettighetshus.

– Naturressursene er en del av fellesarven for det burmesiske folk. Vi vet at regimet i dag kun tenker på seg selv. De ønsker å holde oppe et stort militærapparat, har en av de største armeene i Asia, og vil berike seg selv. Utvinningen vil ikke gagne det burmesiske folk, sier Liljedahl Lynngård.

Finansdirektør Roar Bye i Frontier Drilling sier til btv at oppdraget i Burma bare varte noen måneder, og at riggen nå har forlatt området. Han understreker også at oppdraget i Burma ikke ble styrt fra Norge.

Dette er ingen unnskyldning, mener Raftostiftelsens styreformann.
– De har selv et ansvar for å få endret denne politikken i sitt eget selskap, sier Arne Liljedahl Lynngård.

Norsk kritikk
Norske myndigheter har gjentatte ganger oppfordret norsk næringsliv til å holde seg unna Burma, der militærjuntaen styrer med jernhånd.

Senest i forrige uke kritiserte utenriksminister Jonas Gahr Støre generalene i Burma for å opprettholde husarresten av fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Raftostiftelsen har også engasjert seg sterkt i demokratiforkjemperens skjebne opp gjennom årene, og tildelte henne Raftoprisen året før hun fikk Nobels fredspris.

Store gassfunn
Daewoo opplyste i 2004 at de hadde funnet gass til en verdi av mellom 90 og 120 milliarder kroner på Shwe-feltet, og siden skal det være gjort enda større funn. Gassen skal etter planen transporteres i en ny rørledning til India.

Da statsminister Jens Stoltenberg besøkte India tidligere i år, var et samarbeid innen på olje- og gassektoren tema under samtalene.
– Jeg tror at det er langt fram før norske selskap vil være med på å bygge den type rørledninger. Men det er de norske selskapene som selv må avgjøre om de vil være med, var Stoltenbergs svar på et spørsmål fra NTB om hvordan han så på norsk deltakelse i byggingen av Burma-rørledningen.

Bergen-basert selskap prøve-boret i Burma

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger