Publisert 4. februar 2000

Leder for Vestavind Offshore, Tore Engevik, ønsker kontakt med norsk industri til å være med på utbyggingen av Norges første offshore havvindpark, Havsul I.

Vestavind Offshore har planer om å bygge offshore vindmølleparken Havsul 1 med 70 vindmøller, med turbinstørrelse på 5MW.

Tomten ligger klar utenfor Harøya i Sandøy Kommune, et område som har stort kraftunderskudd og god tilknyttingsmulighet til Ormen Lange-anlegget. Den totale investeringsrammen er på mellom fem og syv milliarder kroner.

For å komme i gang med utbyggingen har Vestavind valgt å be tyngre industrielle aktører om hjelp, og gjerne med offshore olje- og gasserfaring.

– Poenget med vindparker er å sette dem der det blåser mer enn gjennomsnittet, men dette gir selvsagt utfordringer ved utbyggingen. Vindkraftteknologien i dag er basert på velprøvd og eksisterende løsninger fra olje- og gassindustrien. Men selve installeringen av vindmøllene er basert på fartøy som er designet for helt andre formål enn industrialisert produksjon og repeterende oppgaver. Ikke minst er det kostbart å leie inn fartøyene, sa daglig leder i Vestavind, Tore Engevik, under Arena NOWs offshore vindkraft seminar forrige uke.

HAVSUL I: Illustrasjonsbilde av vindparken, sett fra Aukra. (Foto:VESTAVIND OFFSHORE)

– Vi må lage en konkurransedyktig havvindindustri gjennom Havsul, og vi har etablert kontakt med mange små bedrifter som har spisskompetanse på teknologi. Det vi trenger nå er å få med de store industrielle aktørene som er nødvendige for å gjennomføre Havsul I. Vi må knytte de teknologiske miljøene sammen med aktører med gjennomføringskompetanse, og som i tillegg kan tenke samlebånd, sier Engevik

TORE ENGEVIK:Inviterer industrien til konseptkonkurranse. (Foto:
MAIKEN REE)

En utfordring og invitasjon
I den anledning gir Vestavind industrien en utfordring og invitasjon på samme tid.

– Vi må starte utbyggingen ved å se på logistikken. Vi ber nå industrien om hjelp, og inviterer opp til fem aktører til en konseptkonkurranse på teknologi, gjennomføringsevne, industriell kompetanse og operasjon. Dette vil være et betalt studium, og dersom alt går etter planen tar vi et konseptvalg i løpet av 2011, sier Engevik til Petro.no.

Tanken er å kunne produsere vindmøllene som standardiserte hyllevarer, og så kunne slepe dem ut i havet og plassere dem i én og samme operasjon. Til det trengs en lokal sammenstillingsstasjon.

– Vi ønsker at kraftbransjen skal se muligheten til å kunne redusere kostnadene for gjennomføringen av vindkraftprosjekter. Det ligger betydelige muligheter her. Selv om offshore vind ikke blir stort i Norge, har vi en del unike fortrinn når det kommer til havneforhold og vanndyp som en ikke finner i samme grad i andre land grensende til Nordsjøbassenget. Dersom norsk industri skaper seg et fortinn innen sammenstilling og gode områder for å gjøre dette, kan vi betjene hele Nordsjømarkedet, sier Engevik.

Engevik tror at ved komplette installasjoner ved land vil ikke lavkostland kunne skape konkurranse. Transportkostnadene vil ødelegge økonomien i et slikt tilfelle. Dette vil igjen gi stor lokal verdi- og jobbskaping, både i utbyggingsfase og drift.

Fikk respons på direkten
– Er det vanskelig å få med seg industrien, siden dere nå går ut og spør direkte i form av denne studiekontrakten?

– Responsen er på plass nå. Jeg har blitt kontaktet av et par aktører i dag. Når vi lokker med pengene så blir det respons umiddelbart, sier Engevik.

Vestavind planlegger å bruke det neste året på å utvikle en modell som skal gi grunnlag for en investeringsbeslutning eller ei. Sommermånedene går med å kartlegge havbunnen utenfor Harøya, både for å finne optimal plassering for vindmøllene samt finne gode kabeltraseer for oppkobling fra Havsul I til Ormen Lange- anlegget.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger